ОСТАННІ НОВИНИ

Лідеру антивакцинаторів зі Львова оголосили підозру за плани повалити держвладу

Наталя Дуляба

|

Спецслужби припинили діяльність так званого антивакцинаторського угруповання відразу у кількох регіонах України, роботу якого курували з Росії задля дестабілізації суспільно-політичної ситуації та захоплення влади. Лідеру антивакцинаторів уже вручили підозру. Найімовірніше йдеться про скандального активіста зі Львова Остапа Стахіва. Про це повідомляє Львівський портал.

У вівторок, 16 листопада, Служба безпеки України заявила, що заблокувала деструктивну діяльність антивакцинаторського угруповання у Львівській, Чернігівській та Миколаївській областях, дії якого координували з Росії.

Зловмисники під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі. Так, вони закликали до насильницької зміни конституційного ладу.

Лідеру так званих антивакцинаторів та ще одному фігуранту провадження, громадянину Росії, вже оголосили підозру за ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ККУ.

«У розпорядженні СБУ є беззаперечні докази причетності фігурантів до протиправної діяльності, в тому числі переписки, в ході яких зловмисники підшукували зброю та співучасників, які мали захоплювати владу у відповідних регіонах. Потім вони збиралися створити на території України власні територіальні громади із “власною міліцією” та “економікою”», – йдеться у повідомленні управління СБУ у Львівській області.

Найімовірніше, лідером антивакцинаторів є скандальний активіст зі Львова Остап Стахів. З початку пандемії коронавірусу він веде активну пропагандистську діяльність, доводячи, що коронавірусу не існує, поширюючи фейки про covid-вакцинацію. Чоловік неодноразово вривався у covid-лікарні Львова й інших областей, намагаючись зірвати їхню роботу. Однодумців Остап Стахів шукав, зокрема, й через соцмережі, обіцяючи виготовити для них журналістські посвідчення. Його сторінки у Facebook та YouTube неодноразово блокували через поширення фейків.

16 листопада СБУ прийшла з обшуками до дому Остапа Стахіва на вул. Івана Франка. Під дверима помешкання антивакцинатора зібрались десятки його прихильників, які поводилися агресивно та перешкоджали роботі журналістів. Також за дивним збігом обставин у цей момент невідомі повідомили про замінування квартири Остапа Стахіва.

В СБУ додають, що під час санкціонованих обшуків вилучили докази, які вказують на можливе фінансування діяльності антивакцинаторів з боку представників РФ.

Наразі тривають слідчі дії.

Додамо, що до пандемії коронавірусу 36-річний Остап Стахів став відомий завдяки участі у сумнівних вуличних протестах, зокрема й проплачених. За одну з таких акцій львів’янина у 2018 році навіть кинули у смітник.

Остап Стахів кілька разів намагався потрапити до влади. Він безуспішно балотувався у нардепи на минулих виборах до Верховної Ради у 2019 році, торік навіть йшов у мери Львова.

Напередодні офіційного оголошення підозри у Львові депутати закликали СБУ взятися за діяльність Остапа Стахіва. На цьому також неодноразово наголошувала журналістська спільнота, оскільки активіст відкрито пропонував усім охочим виготовити посвідчення журналіста.

Також ЗМІ пишуть, що саме Остап Стахів організував пікет антивакцинаторів у Києві 3 листопада. Він називає себе керівником незареєстрованої організації «Права людини», на рахунок якої збирає гроші для своїх акцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Відео – Zaxid.net, фото – з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *