ОСТАННІ НОВИНИ

Від робота-фермера до засобів реабілітації. Які стартапи представили на економічному форумі у Львові

Вероніка Рой

|

У четвер, 16 вересня, у Львові в межах Міжнародного економічного форуму відбулася виставка стартапів. На ній стартапери представили абсолютно різні розробки – від вертикалізатора для дітей з ДЦП до автономного робота, який зможе виконувати функцію фермера. Про повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Під час економічного форуму, який проходив на «Арені Львів», провели найбільшу Startup Expo – виставку понад 70 українських стартапів. Основна мета – налагодити комунікацію між стартаперами та представниками фондів, які мають потенціал фінансувати стартапи.

До слова, найкращий стартап в межах форуму отримає 100 тисяч гривень.

На виставці презентували інноваційний вертикалізатор для дітей, хворих на ДЦП. Його виготовила команда керівника ТОВ «Warm Life Ukraine» Сергія Полонського. За словами стартапера, засіб реабілітації має діапазон налаштування під анатомічні особливості кожної дитини.

«Вертикалізатор призначений для діток, яких потрібно поставити у вертикальне положення. Для чого? Тому що діти, які хворі на ДЦП, часто не ходять. Якщо дитину не ставити щодня на 20-40 хвилин у вертикальне положення, то усі процеси в організмі уповільнюються і виникають додаткові хвороби. В Україні, на жаль, не виготовляються вертикалізатори, які забезпечують повний функціонал. Є європейські аналоги, які коштують від 120 тисяч гривень, але це непосильна сума. Ми зробили вдвічі дешевше – за 68 тисяч гривень. Проте і це дорого. Ми хочемо, щоб держава включила цей пристрій у перелік обов’язкових технічних засобів реабілітації, які забезпечує країна. У нас є засоби залучати інвестиції для виробництва та меценатів, які компенсують частину коштів. Але без допомоги держави ми не можемо впоратися»,  – пояснює Сергій Полонський.

Під час Startup Expo представили також і системи очистки двигунів автомобілів воднем. Один із розробників стартапу Назарій Климко каже, що така система очистки зберігає та відновлює двигун автомобіля, очищаючи його від нагарів та сажистих відкладень.

«Це система очистки двигунів автомобілів. Вона очищає камеру згорання двигуна від нагарів. Таким чином продовжує його ресурс та відновлює характеристики, максимально наближені до заводських. Часом у двигуні збирається цей нагар. Ця система дозволяє їх очистити буквально за годину часу», – розповідає стартапер.

Також у межах Міжнародного економічного форуму представили автономного робота, який після завершення розробки фактично зможе виконувати функцію фермера. Зокрема, без людських втручань збиратиме фрукти чи обрізатиме дерева. Це спільний стартап Львова та Харкова.

«Ми вирішили розробити автономного робота, який буде виконувати так звану роль фермера. Він обслуговуватиме сад, обрізатиме дерева, коситиме бур’ян, носитиме добрива, збиратиме фрукти з дерев та везтиме їх на зберігання. Зараз це все на рівні стартапу, далі хочемо додати ще роборуки, які зможуть якраз зривати з дерева яблука та класти їх у кошик. Це буде зручно, адже для функціонування автономного робота людини абсолютно не треба буде», – зазначає один з винахідників Євгеній Третяк.

Для дітей, які у період пандемії коронавірусу змушені навчатися дистанційно, розробили спеціальну освітню платформу Skileo, аби покращити їх знання. Її теж презентували на виставці стартапів. Project manager платформи Віра розповідає, що цей майданчик дає можливість опановувати нові навички лише за один курс завдяки поєднанню традиційних шкільних ідей та новітніх технологій.

«Ми працюємо над тим, щоб зробити дистанційну освіту максимально якісною та цікавою. Тому створили стартап, який би був корисний для учнів. Це платформа з триступеневою методикою навчання. Зокрема, у нас є відеоуроки, які подаємо у форматі блогу. Далі готуємо конспект, який є повністю систематизований. Він підсумовує те, що було вивчено на уроці. Закріплюємо весь матеріал тестуванням. Якщо дитина пройшла тест успішно, то вона  переходить до наступного уроку, якщо ні – залишається та проходить ще раз тестування. На сьогодні ми маємо два напрями – актуальні курси ( відеомонтаж, маркетинг та програмування) та підготовка ЗНО. Ми самостійно шукаємо кваліфікованих викладачів, які мають багаторічний досвід та створюємо разом з нами курс», – каже Project manager платформи Віра.

Серед стартапів було також інформаційне табло швидкості автомобілів. Як розповідає стартапер Назар, основною метою такого табло є підвищення рівня безпеки на в’їздах у населені пункти, а також в райони, де знаходяться дитячі сади, школи, університети.

«Це табло призначене для нормалізації швидкісних потоків автомобілів біля шкіл, університетів, дитсадків, де насичена кількість людей, а також на ділянках дороги, де стається багато ДТП. Ми вже проводили двотижневий тест. Радар показав, що 36,6% водіїв зменшували швидкість, коли бачили наше табло. А  зібрали таке табло фактично тиждень. Радар, до речі, ми теж робили самостійно. Сподіваємося, що незабаром наша розробка з’явиться на українських дорогах», – додає він.

Нагадаємо, 16 вересня у Львові на стадіоні «Арена Львів» проходив ХХ Міжнародний економічний форум. На ювілейному форумі зібрали понад 15 спікерів, серед яких – ключові перші особи регіону та України, лідери державного управління, культури і освіти, успішні підприємці, представники інших країн та громадські діячі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *