ОСТАННІ НОВИНИ

У фірми через суд відібрали орендовану землю в самому центрі Львова

Наталя Дуляба

|

Прокурори через суд виселили підприємця з орендованої землі в центрі Львова, яка належить до історико-культурного призначення. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі обласної прокуратури.

Йдеться про комунальну земельну ділянку площею 0,1 га в самому центрі Львова. Однак на якій саме вулиці вона розташована, у прокуратурі не уточняють. Відомо, що вартість ділянки становить 40,9 млн грн і вона належить до земель історико-культурного призначення.

Цю землю Львівська міська рада віддала в оренду підприємству. Правоохоронці вважають такі дії неправомірними, тому звернулися в суд. Господарський суд Львівської області підтримав позов і скасував укладений договір оренди.

«Суд підтвердив, що Львівська міська рада неправомірно надала суб’єкту господарювання в оренду земельну ділянку, що відповідно до положень Земельного кодексу України, Закону України «Про охорону культурної спадщини» є підставою для визнання незаконним та скасування ухвали органу місцевого самоврядування та розірвання договору оренди землі», – кажуть у прокуратурі.

Нагадаємо, землі в зоні ЮНЕСКО та історичному ареалі Львова дотепер не мають особливого юридичного статусу, бо не включені до категорії земель історико-культурного призначення. Якби він був, то будь-яке будівництво в історичній частині міста було б неможливим без погодження Міністерства культури. Зараз здебільшого достатньо мати дозволи місцевих органів влади.

Справа щодо охоронного статусу земель у зоні ЮНЕСКО та історичного ареалу роками «висіла» у судах. Навесні цього року Львівська міська рада програла касацію, тож Верховний суд зобов’язав її закріпити межі історичних земель й надати їм статус земель історико-культурного призначення.

Як писав Львівський портал, у Львові також ініціюють відновлення Державного історико-архітектурного заповідника, який, на думку пам’яткоохоронців, мав би зменшити негласний вплив міста на будівельні оборудки. Детальніше читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *