ОСТАННІ НОВИНИ

41% українців вважає себе «одним народом» з росіянами, – опитування

Ольга Денисяка

|

Більшість опитаних (55%) не погодидися із нещодавньою заявою Президента Росії Путіна, що «росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору», 41% – з цим згодні. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», передає Львівський портал.

На Сході, а також серед прихожан УПЦ МП з такою думкою погоджуються більше 60%. Серед мешканців Західного регіону, навпаки, більше 70% незгоді з цим. Більше 80% виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва і Шарія погоджуються з тезою про «один народ».

Окрім того, соціологи запитали українців, чи вважають вони Україну спадкоємицею Київської Русі. 75% опитаних так вважають. Росію спадкоємицею називають 8% опитаних, ще 9% — не вважають правонаступницею жодну з двох країн.

Для усіх вікових груп та більшості електоратів наступницею Київської Русі є Україна, однак серед мешканців Сходу та виборців Опозиційної платформи, партій Мураєва й Шарія таких менше половини.

Львівський портал повідомляв, що під час опитування українців також запитали про політичні вподобання. Наразі президентський рейтинг очолює Володимир Зеленський. За нього б проголосували 27,7% тих, хто голосуватиме та визначився з вибором.

Опитування провели впродовж 23-25 липня серед населення України старше 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Загалом опитали 2500 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше як 2%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: УНІАН, Рейтинг

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *