ОСТАННІ НОВИНИ

Рада підтримала очищення Вищої ради правосуддя

Андрій Котенський

|

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №5068 про реформу Вищої ради правосуддя, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, пише Українська правда.

«За» відповідне рішення проголосувало 259 нардепів. Партія «Європейська солідарність ОПЗЖ та «Батьківщина» не підтримали таке рішення.

Як пояснює ЦПК, основна перевага законопроекту № 5068 в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційська комісія.

Закон передбачає створення незалежного органу – Етичної ради, яка оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів.

Жодне рішення Етичної ради не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів, а у ситуації рівного розподілу голосів переважатиме і вважатиметься вирішальним голос двох міжнародних експертів.

Парламентарі розглядали правки до закону на двох засіданнях – 13 та 14 липня. Вони зокрема прийняли поправку №733, за яку виступали громадські організації. Ця поправка передбачає особливу процедуру голосування на з’їздах суддів. Зокрема, те, що для збереження недоброчесного члена на посаді необхідна більшість голосів з’їзду.

Що у законі:

Законопроєкт пропонує утворити Етичну раду, до складу якої входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три особи, визначені міжнародними організаціями. Рішення в Етичній раді ухвалюватимуться чотирма голосами.

Етична рада встановлюватиме, чи відповідає кандидат на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, та надаватиме органу обрання/призначення список кандидатів, рекомендованих для призначення на посаду члена ВРП. Зазначається, що такий список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів ВРП.

Згідно з текстом документа, Етична рада упродовж трьох місяців з дня затвердження її персонального складу має провести оцінювання членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом, на відповідність їх критеріям професійної етики та доброчесності.

За результатами такого оцінювання Етична рада може рекомендувати звільнення члена ВРП.

Закон також визначає порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їх правовий статус та обсяг повноважень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *