ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові стартував марафон для збору коштів на Музей Голодомору

Андрій Котенський

|

У п’ятницю, 2 липня, у Львові відбувся благодійний вечір «Творимо Музей Голодомору разом». Під час заходу презентували благодійну кампанію на підтримку створення першого у світі цілісного Музею Голодомору. Про це повідомляє Львівський портал.

Національний музей Голодомору – живий меморіал жертвам Голодомору та науковий центр, що надихатиме українців у всьому світі, міжнародну спільноту та їх лідерів на утвердження свободи та гідності, запобігання геноциду та забезпечення прав людини.

Голова наглядової ради, співголова громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років Іван Васюник повідомив, що музей стане першим у світі цілісним Музеєм Голодомору, він об’єднає українців та буде символом незламності української нації в минулому, сучасному і майбутньому.

«Створюємо новітній цілісний музейний простір для правдивої оповіді про Голодомор-геноцид українського народу. Важливим завданням Музею Голодомору є нагадування про українську ідентичність, яку намагалися замінити радянською. Музей виконує роль посередника в процесі передання спогадів та інформації про Голодомор, демонструючи зв’язок поколінь української нації, та зберігає пам’ять про спробу її знищення», – розповів Іван Васюник.

Долучитися до проєкту з будівництва музею можна через низку проєктів Фонду Музею Голодомору. Це благодійницькі пакети «Співтворці», «Партнери», «Друзі» та «Приятелі музею». Також краудфандингова платформа «Зерна правди», яка дає можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу, рівня публічності, стати благодійником Музею Голодомору.

Голова наглядової ради запевнив, що благодійники, які долучаться до одного з благодійницьких пакетів будуть постійно отримувати інформацію щодо розвитку проєкту, а також звітність щодо використаннях всіх благодійницьких коштів та звіт міжнародного аудиту про діяльність Фонду.

«Музей, що за кілька років постане на схилах Дніпра, розповідатиме не лише про історію злочину геноциду української нації, а й про силу, солідарність та гідність українців. Саме Львівщина дала старт великому благодійному марафону, спрямованому на реалізацію проєкту зі створення Музею Голодомору. Вже найближчим часом до цієї ініціативи доєднається вся Україна», – додав Іван Васюник.

За його словами, будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду розпочато у 2017 році й буде завершено у 2023 році до 90 річниці Голодомору.

Розпочате у 2008 році будівництво Меморіального комплексу пам`яті жертв Голодомору закінчено не було. У 2009 році збудували лише першу чергу, а продовженню спорудження другої черги, власне музею, завадила зміна влади в Україні та прихід політиків, які не визнавали Голодомор актом геноциду українців, а часто заперечували й його факт. Відтак повернутися до цього питання вдалося лише у 2016 році.

У 2016 році Президентом України та Урядом було відновлено роботу із будівництва ІІ черги Музею Голодомору.

Нагадаємо, цього президента і Раду просили не обрубувати фінансування зведення Національного музею Голодомору, адже розбудови цілісного музейного комплексу Україна та світ чекає майже 90 років.

Наприкінці 2020 року в Україні презентували краудфандингову платформу «Зерна правди», аби залучити благодійні внески з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *