ОСТАННІ НОВИНИ

Президента і Раду просять не обрубувати фінансування зведення Національного музею Голодомору

Соломія Головіна

|

Президенту України, Верховній Раді та Кабміну адресували відкрите звернення на підтримку Національного музею Голодомору-геноциду у Києві, будівництво якого опинилося під загрозою у зв’язку зі змінами до державного бюджету, які мають ухвалювати найближчим часом. Про це йдеться на Facebook-сторінці музею.

 

Звернення підписали релігійні діячі, історики, колишні дисиденти та політв’язні, визначні діячі культури, правозахисники, тощо.

Як зазначається, будівництво унікального сучасного музейного комплексу, що триває вже понад 2 роки, нині перебуває під загрозою призупинення.

«Ми переконані, що попри всі виклики та загрози, перед якими постала Україна цього року, будівництво Музею Голодомору в Києві – єдиного культурного проєкту такого масштабу та значення за усі роки Незалежності – повинно тривати. Це наш тест на державність і спроможність. Шановний пане Президенте України, шановні Голово Верховної Ради України, Прем’єр-Міністре України, Народні депутати України, від яких залежить прийняття Державного бюджету України – 2020, ми звертаємося до Вас з проханням почути цей голос історичної правди та зберегти фінансування будівництва Музею Голодомору у 2020 році, а відтак не допустити непоправних репутаційних та організаційних втрат», – мовиться у заяві.

Звернення підписали майже 30 осіб, серед них – предстоятель Православної церкви України Блаженніший Епіфаній, глава УГКЦ Блаженіший Святослав (Шевчук), гендиректор Львівської національної опери Василь Вовкун, голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору Іван Васюник, письменниця Оксана Забужко, колишній політв’язень радянських таборів, проректор УКУ Мирослав Маринович.

Як раніше стало відомо, Мінфін запропонував створити у бюджеті стабілізаційний фонд розміром 124,2 мільярда гривень для боротьби з коронавірусом.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики ВР забив на сполох через «урізання» фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. У комітеті зазначили, що фінансування хочуть позбавити: Держкіно – 750 млн грн, Український культурний фонд – 500 млн грн, Інститут книги – 150 млн грн, туризм – 240 млн грн.

Згодом прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що видатки на інфраструктуру, культуру й освіту будуть збережені. Відтак опублікував головні цифри змін до бюджету, які мають затверджувати у Верховній Раді. За оприлюдненими даними прем’єра Фонд боротьби з коронавірусом мав би складати 97 млр грн.

Фото: музей Голодомору

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *