ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові збираються врегулювати їзду на електросамокатах. Деталі

Дарина Романишин

|

У Львівській міськраді вирішили врегулювати використання електросамокатів: обмежити їзду дітям, які не досягли 14 років, а також використання цього транспортного засобу кількома особами одночасно. Відповідне рішення у вівторок, 29 червня, прийняла комісія законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки, передає кореспондент Львівського порталу.

Так, під час засідання депутатської комісії у мерії вирішили внести зміни до ухвали «Про Правила благоустрою міста Львова», доповнити її правилами використання приватного електротранспорту.

Відтак у Львівській міськраді пропонують дозволити їздити на електросамокатах лише тим особам, які досягли 14 років. Натомість дітям від 7 до 14 років пересуватися можна тільки з обмеженою швидкістю та під наглядом дорослих.

Їзду на електросамокатах наразі не забороняють на тротуарах, пішохідних доріжках, у парках чи скверах, проте депутати ініціюють встановлення швидкісних обмежень – 5 км/год. На велодоріжках їздити на цьому виді транспорту можна зі швидкістю не більше 20 км/год.

Також усіх власникам потрібно буде обладнати електросамокат звуковим сигналом та світлоповертачами.

Також на електросамокатах заборонять:

  • їздити одночасно кільком особам та перевозити пасажирів,
  • їздити автодорогами, трамвайними коліями, велосипедними та пішохідними доріжками з одностороннім рухом у протилежному напрямку,
  • під час руху триматися за інший транспортний засіб та користуватися телефонами.

Паркувати самокати заборонено на пішохідних переходах, на пандусах для маломобільних груп населення, на зупинках громадського транспорту, на велосипедних та пішохідних доріжках, а також на тротуарі, якщо його ширина менша, ніж 1,5 м., перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруд та перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб.

Відповідати за порушення цих правил мають самі водії. Вирахувати порушників у мерії сподіваються завдяки мобільному додатку мереж прокату електросамокатів. Але якщо власник такого бізнесу не зможуть чи не схочуть надати інформацію про водія-порушника, того, то штраф сплачуватиме саме він.

Зазначимо, що правила використання електросамокатів у Львові наразі ще не є остаточними, їх зараз узгоджують у мерії, а кінцеве рішення ще має прийняти сесія Львівської міськради на своєму наступному засіданні у липні.

Нагадаємо, навесні у Львові набули неабиякої популярності електросамокати, адже свою роботу розпочали відповідні сервіси прокату. Проте львів’яни стали дедалі частіше скаржитись на швидку й небезпечну їзду електросамокатів тротуарами, через що у місті виникали непоодинокі аварії. В одному з таких зіткнень травмувалась навіть 83-річна жінка-пішохід.

Водночас притягнути до відповідальності водія електросамоката, який скоїв ДТП, є вкрай важко, адже цей вид транспорту дотепер поза законом. Затверджених правил для їзди на електросамокатах досі немає ні на місцевому, ні державному рівнях.

Детальніше про це читайте у статті «Електросамокати є – правил немає. Коли візьмуться за водіїв електротранспорту» за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *