До реанімації Мостиської центральної районної лікарні з ботулізмом госпіталізували львів’янина, котрий вживав домашні консервовані гриби. Про це повідомила директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Тімко-Іванченко.
«І знову про ботулізм. В реанімацію інфекційного відділення Мостиської центральної районної лікарні госпіталізували 42-річного львів’янина, у якого діагностували ботулізм. Вживав консервовані гриби домашнього виготовлення», – повідомила Наталія Тімко-Іванченко.
Це вже третій випадок ботулізму на Львівщині. Так, на початку року недугу підхопив 27-річний чоловік, якому стало погано після вживання магазинних консервів. Згодом до лікарні з ботулізмом потрапив і львів’янин, що вживав домашній паштет.
Зазначимо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Вероніка Рой