ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові оголосили архітектурний конкурс на тюрму європейського рівня

Андрій Котенський

|

У Львові оголосили всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс, задля розроблення проекту комплексу слідчого ізолятора на вулиці Збиральній. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Проєкт передбачає образне вирішення комплексу будинків, будівель та споруд державної установи «Львівська установа виконання покарань №19» на 1000 місць, що розташовані на вулиці Збиральній.

«Територія, призначена для будівництва, знаходиться у периферійній зоні міста, проте вона має сформований містобудівний контекст. Метою конкурсу є розроблення проектної пропозиції образного вирішення комплексу, що гармонійно розташується в існуючому середовищі та відповідатиме сучасним тенденціям архітектури пенітенціарних закладів.

На території СІЗО, окрім корпусів для ув’язнених, передбачаються медичний блок, спортивний зал, їдальня та окремі прогулянкові зони для чоловіків, майданчики для занять спортом тощо», – інформують в управлінні архітектури та урбаністики.

Основними концептуальними завданнями конкурсу є:

  • дотримування сучасних тенденцій архітектури пенітенціарних закладів;
  • проектування середовища, що сприятиме реабілітації ув’язнених, з метою недопущення повторного вчинення злочинів;
  • створити об’єктів, що відповідатимуть новим європейським стандартам для закладів відбування покарань в Україні.

«Проектований об’єкт повинен стати взірцем закладів пенітенціарної служби та задавати нові європейські стандарти для закладів відбування покарань в Україні. До участі в конкурсі запрошуються вітчизняні сертифіковані архітектори та архітекторки з досвідом проектування подібних об’єктів. Призовий фонд конкурсу становить 180 тис. грн, а проектна пропозиція, що переможе у конкурсі, стане основою для розроблення проекту комплексу СІЗО», – додають в управлінні.

Для реєстрації на конкурс необхідно заповнити форму за посиланням.

Раніше Львівський портал повідомляв, що виконавчий комітет Львівської міськради погодив будівництво нової тюрми на околиці Львова. Комплекс із низки корпусів має з’явитись на вул. Збиральній відразу поруч із «Метро» та «Епіцентром». Відповідне рішення прийняли у п’ятницю, 19 березня 2021 року.

Земельну ділянку на вул. Збиральній міська рада виділила під нову тюрму ще у 2016 році в обмін на закриття в’язниці на вул. Городоцькій, що в самому центрі міста.

У 2018-му у Мін’юсті заявили, що знайшли інвестора, який хоче збудувати на місці «Бригідок» торгово-розважальний центр і Музей жертв політичний репресій, а саму турму натомість звести в іншому місці. Втім дотепер про подальші кроки нічого не чути, ув’язнені досі відбувають тут покарання.

Довідково

Тюрма на вул. Городоцькій, 20 у Львові – найстаріша в’язниця в Україні. До кінця XVIII століття тут діяв старовинний римо-католицький монастир жіночого ордена Святої Бригіди, після цього його будівлі австрійська влада переобладнала під тюрму, яка й отримала назву «Бригідки». Її територія становить 1,4 га.

У її подвір’ї тюрми виконували смертні вироки, закатували відому українську діячку та розвідницю УВО Ольгу Басараб, а з 1925 року ув’язнювали багатьох учасників українського національно-визвольного руху: Степана Бандери, Романа Шухевича, Степана Ленкавського, Зеновія Пеленського, Катерини Зарицької та інших.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *