ОСТАННІ НОВИНИ

На околиці Львова збираються збудувати нову тюрму

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міськради погодив будівництво нової тюрми на околиці Львова. Комплекс із низки корпусів має з’явитись на вул. Збиральній відразу поруч із «Метро» та «Епіцентром». Відповідне рішення прийняли у п’ятницю, 19 березня, передає Львівський портал.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво нової тюрми на вул. Збиральній мерія затвердила Державній кримінально-виконавчій службі України.

Йдеться про будівництво на виїзді зі Львова цілого тюремного комплексу. Він знаходитиметься на території площею 8,3 га, поруч розташовані «Метро» й «Епіцентр».

Так, тут збираються спорудити:

  • чотири режимні корпуси на 720 чоловіків (3 поверхи),
  • корпус для жінок і неповнолітніх (70 місць, 3 поверхи),
  • корпус для засуджених (50 місць), що виконують господарські роботи, де буде їдальня, пральня, крамниця, лазня і пекарня,
  • сектор максимального рівня безпеки (50 місць),
  • адміністративний будинок, де з-поміж іншого будуть кімнати для побачень (3 поверхи)
  • корпус збірного та слідчого відділень (2 поверхи),
  • лікарня на 150 місць (3 поверхи),
  • медчастина з амбулаторією (3 поверхи),
  • корпус зі спортзалом, тиром, їдальнею, актовою залою (3 поверхи),
  • 63 прогулянкові дворики для засуджених.

Також на території майбутнього тюремного комплексу облаштують окрему інфраструктуру для потреб кінологів, для службових собак, складські приміщення, гараж для автомобілів. Загальна площа забудови становитиме понад 13 тисяч м кв.

Остаточний вигляд майбутнього тюремного комплексу на вул. Збиральній мають визначити на  всеукраїнському архітектурному конкурсі, який має провести Державна кримінально-виконавча служба разом із мерією Львова.

На важливості проведення архітектурного конкурсу наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, який хоче бачити на цьому місці «тюрму-пам’ятку архітектури XXI століття».

Нагадаємо, земельну ділянку на вул. Збиральній міська рада виділила під нову тюрму ще у 2016 році в обмін на закриття в’язниці на вул. Городоцькій, що в самому центрі міста.

У 2018-му у Мін’юсті заявили, що знайшли інвестора, який хоче збудувати на місці «Бригідок» торгово-розважальний центр і Музей жертв політичний репресій, а саму турму натомість звести в іншому місці. Втім дотепер про подальші кроки нічого не чути, ув’язнені досі відбувають тут покарання.

Довідково

Тюрма на вул. Городоцькій, 20 у Львові – найстаріша в’язниця в Україні. До кінця XVIII століття тут діяв старовинний римо-католицький монастир жіночого ордена Святої Бригіди, після цього його будівлі австрійська влада переобладнала під тюрму, яка й отримала назву «Бригідки». Її територія становить 1,4 га.

У її подвір’ї тюрми виконували смертні вироки, закатували відому українську діячку та розвідницю УВО Ольгу Басараб, а з 1925 року ув’язнювали багатьох учасників українського національно-визвольного руху: Степана Бандери, Романа Шухевича, Степана Ленкавського, Зеновія Пеленського, Катерини Зарицької та інших.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *