ОСТАННІ НОВИНИ

Дерев’яний костел у Рудному зносити не будуть, – настоятель храму ПЦУ

Наталя Дуляба

|

Дерев’яну церкву Покрови Богородиці (ПЦУ) у Рудному зносити не будуть. Інформація, яка розміщена на паспорті об’єкта будівництва, є некоректною. Про це повідомляє Львівський портал.

Нову церкву ПЦУ у Рудному почали будувати давно, проте лише нещодавно на місці вивісили паспорт об’єкта. На ньому вказано, що храм Покрови Пресвятої Богородиці на вул. Володимира Великого, 24 мають звести до 2025 року і при цьому знесуть існуючий дерев’яний костел. Про це першим у Facebook написав депутат Львівської облради Іван Щурко.

«А може справді, ну їх ті всі дерев’яні церкви і костели, то всьо старйо? Як каже один мудрий чоловік: «Всьо старе поваляти, нове понастроїти?», – написав Іван Щурко і опублікував фото паспорта об’єкта будівництва.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Тим часом очільник Адміністрації міського голови Львова Євген Бойко відзначив, що інформація щодо знесення дерев’яного костелу не відповідає дійсності. За його словами, це є лише технічною помилкою у паспорті, і ніхто руйнувати храм не буде.

«На щастя, ця інформація не відповідає дійсності – допущено технічну помилку на самому інформаційному плакаті. Будівництво нового храму ведеться на суміжній території і жодним чином не вплине на історичний костел. Дерев’яний храм буде збережений», – додав Євген Бойко.

Найближчим часом генпідрядник (ПП «Капіталпромбуд»), який будує нову церкву, має виправити цю помилку у паспорті об’єкта.

Настоятель храму отець Ігор Щерба у коментарі Львівському порталу підтвердив інформацію про помилку у документації і запевнив, що дерев’яну церкву зносити не будуть.

«Хоча дерев’яна церква не є пам’яткою архітектури, але вона надзвичайно дорога для нашої громади, її ніхто не планує зносити. Цього ніколи не допустить наша парафія. Це виникла помилка у документації, над усуненням якої ми вже працюємо. Новий храм справді будується поруч вже понад 20 років, наразі, на жаль, є зведений лише фундамент та армопояс. Усі ці роботи ведуться поруч зі старою церквою. Наголошу, що дерев’яний храм зносити не будуть», – повідомив настоятель храму отець Ігор Щерба.

Зазначимо, що дерев’яний костел у Рудному зараз відомий як церква Покрови Пресвятої Богородиці (ПЦУ). Його збудували у 1935 році за проєктом архітектора Людвіка Вельтце. Один із одинадцяти дотепер існуючих дерев’яних костелів Львівщини першої половини ХХ ст., не має статусу пам’ятки архітектури.

До 1945 року святиню використовувала римо-католицька громада, втім після II Світової радянська влада перетворила її на шкільний спортзал. У 90-х роках за відновлення церкви та самих богослужінь взялася православна громада, яка повністю відремонтувала костел, добудувала нову дзвіницю. У 1994 році тут освятили новий іконостас, потім розписали інтер’єр та освятили престол.

Натомість на початку 2000-х тут освятили перший камінь під будівництво нової церкви, однак дотепер звели лише фундамент.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *