ОСТАННІ НОВИНИ

Мендель вважає, що в Україні є «українська» російська мова

Вероніка Рой

|

Прессекретарка президента Юлія Мендель вважає, що «українська» російська мова є частиною культурного розмаїття нашої країни. Про це вона сказала в ефірі на телеканалі «Дом», передає Укрінформ.

«Українська мова, як і ідентичність, – це ширше явище, ніж виключно протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська мова, – це частина культурного розмаїття нашої країни», – зазначила Мендель.

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю виключно Росії. Так, речниця глави держави нагадала, що англійську мову використовують в різних країнах і на континентах – в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю. Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

«І нам пора давно самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова», – підкреслила Мендель.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

В рамках цього ж закону цьогоріч 16 січня набула чинності 30 стаття мовного закону, що зобов’язує усю сферу обслуговування перейти на державну мову. Це стосується кав’ярень, банків, аптек, АЗС, вокзалів, бібліотек, медичного обслуговування, освітніх послуг тощо. Надавати послуги іншою мовою можна на прохання клієнта.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *