ОСТАННІ НОВИНИ

Місцева влада не має грошей на допомогу підприємцям під час карантину

Юлія Осим

|

Органи місцевого самоврядування в Україні не погоджуються з ініціативою уряду стосовно додаткових виплат на підтримку ФОПів та працівників. В Асоціації міст зазначили, що забезпечити підприємців в період пандемії COVID-19 та посиленого карантину повинна центральна влада за рахунок державного бюджету, і аж ніяк не місцеве самоврядування. Про це йдеться у зверненні АМУ, передає Львівський портал.

В організації не погоджуються з урядовою ініціативою змусити місцеву владу додатково здійснювати доплати підприємцям за рахунок місцевих бюджетів на різницю між середньою заробітною платою по області та 8 000 грн. Та наполягають на тому, що подолання наслідків поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 є питанням державної ваги, але зовсім не місцевого значення.

«Загальний обсяг підтримки суб’єктів господарювання за рахунок місцевих бюджетів лише у зв’язку із запровадженням податкових пільг з місцевих податків та зборів склав у 2020 році близько 5 млрд гривень, а у 2021 році вже реалізовані заходи звільнили платників єдиного податку від сплати єдиного податку на суму майже 300 млн гривень. Внаслідок цих дій місцеві бюджети несуть надзвичайно великі збитки, які не можуть не відображатися на інших важливих сферах життєдіяльності громад»,  – йдеться у зверненні.

Виплати підприємцям потребуватимуть більше 2 млрд гривень додаткових видатків з бюджетів територіальних громад. Проте, кожна громада має різну фінансову спроможність, відтак, не всі здатні забезпечити такі виплати.

«Запропонований механізм порушить соціальну справедливість, адже підприємці, в першу чергу на сільських територіях та в малих містах, не отримають такі доплати через фінансову неспроможність місцевих бюджетів. Бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення таких доплат призведе до скорочення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальні послуги, компенсації пільг громадянам з перевезень та зв’язку замість держави», – зазначають у Асоціації міст України.

Нагадаємо, раніше глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що держава готова надати грошову підтримку ФОПам та працівникам у «червоних» зонах. Також закликали місцеву владу виділити кошти з місцевих бюджетів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *