ОСТАННІ НОВИНИ

Україна могла закупити вп'ятеро дешевшу і ефективнішу вакцину від COVID, – нардепка

Вероніка Рой

|

Україна мала можливість закупити індійську вакцину від COVID-19, у понад п’ять разів дешевшу, ніж вакцина від китайської компанії Sinovac Biotech. Крім цього вакцина, яку закупила Україна, поки що показує ефективність в 50%. Про це повідомила народна депутатка від «Голосу» Олександра Устінова, яка отримала відповідь від Державного підприємства «Медичні закупівлі» на депутатське звернення.

 

Як інформує Олександра Устінова, Держпідприємство «Медичні закупівлі України» (МЗУ) проводило переговори щодо закупівлі вакцини від COVID-19 з індійською компанією Serum Institute. Проте, згідно з відповіддю на депутатський запит, Міністерство охорони здоров’я призупинило переговори з цим виробником.

«Три долари заплатила Всесвітня організація охорони здоров’я за вакцину, закупівлю якої в ручному режимі зірвав міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Саме з Serum Institute of India – найбільшим світовим виробником вакцин, вело перемовини державне підприємство «Медичні закупівлі», і було вже на фінальному етапі підписання договору, який скасував МОЗ. Вакцину саме цього виробника закуповували для COVAX – всесвітньої ініціативи по боротьбі з COVID-19», – повідомила Олександра Устінова.

Нардепка зазначає, що тепер Україні отримає китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по 17,85 доларів за дозу, хоча препарат від Serum Institute of India коштує по три долари за дозу, тобто в понад 5 разів дешевше.

«До того ж, дослідження Бразилії показують, що ефективність цієї вакцини 50%, на відміну від 90% і вище, як у інших виробників. Жодна країна ЄС цю вакцину не придбала. Спочатку нам рік брехали, що ведуть перемовини щодо отримання вакцин. Насправді ж процес реєстрації виробників почався аж з середини грудня, коли не те що Велика Британія чи США, а й бідніші країни, як, наприклад, Філіппіни чи Марокко вже давно закупили вакцини. І майже всі європейські країни, в тому числі, сусіди України цими днями почали вакцинацію», – уточнила Олександра Устінова.

Натисніть на зображення для його збільшення

 

 

Устінова розповіла, що фірмою-постачальником вакцини стало українське акціонерне товариство «Леккхім». За її словами, «український виробник виступив вже всім звичною «компанією-прокладкою».

«Зрештою, «конкурс Степанова» з усіх виробників пройшов лише один – Sinovac Biotech, а фірмою-постачальником стало українське акціонерне товариство «Леккхім»… Новина про закупівлі одразу привернула увагу, адже інші світові розробники вакцин пропонують ціни у $2, $8,5 та $12 за дозу», – зазначила нардепка.

Ще однією проблемою Устінова називає те, що Україна замовила усього 1,9 млн доз у китайської компанії Sinovac Biotech. Таким чином, за її словами, на вакцинацію може розраховувати менше 1 мільйона українців.

«Для повноцінної вакцинації кожна людина має отримати по дві дози вакцини, а отже, нині, завдяки жадібності міністра, на вакцинацію може розраховувати менше 1 мільйона українців.  При ефективності в 50% відсотків – діліть цю цифру надвоє. Тобто крім обіцяних 8 мільйонів доз допомоги від COVAX, станом на початок 2021 року Україна, як держава, не мала жодної законтрактованої дози вакцини. Ще 5 мільйонів доз «Лекхім» (українське акціонерне товариство, яке стало фірмою-постачальником, – ред.) хоче, зокрема, розпродати самотужки підприємствам. Іншої вакцини ні в кого іншого все одно не вийде купити, адже жодна інша вакцина не зареєстрована в Україні. І найбільші шанси на реєстрацію має лише російський «Спутнік V», – додала Олександра Устінова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *