ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні святкують католицьке Різдво

Вероніка Рой

|

25 грудня увесь католицький свят святкує Різдво Христове за Григоріанським і Новоюліанським календарями. Це день-спогад про диво народження у Вифлеємі Сина Божого Ісуса Христа.

 

«За переказами, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Вифлеємі, у яслах з’явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. За вченням Церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість для спасіння душі та вічного життя для кожного християнина», – пише РІСУ.

25 грудня Різдво святкує Римо-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також частина православних — включаючи Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську, Грецьку (які дотримуються Новоюліанського календаря).

У ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України відбуваються урочисті богослужіння. Головна церемонія проходить у Ватиканському соборі Святого Петра. Цю службу, яку транслюють телевізійні канали світу, очолює Папа Римський Франциск.

Папа опівдні з лоджії фасадного боку базиліки святого Петра у Ватикані за традицією звертається з різдвяним посланням до всіх віруючих та всіх людей доброї волі світу. Привітання звучить 65-ма мовами, серед яких й українською.

Однак цогорічне різдвяне послання «Urbi et Orbi», що у перекладі означає «містові, тобто Риму, і всьому світові» через пандемію Папа Франциск виголосить через відеотрансляцію, що вестиметься із Залу Благословень Апостольського палацу.

Нагадаємо, Львівський портал публікував розклад богослужінь на Різдво у римо-католицьких храмах Львова.

Зазначимо, в Україні вже кілька років ведуться дискусії, коли святкувати Католицьке Різдво: 25 грудня чи 7 січня. Зокрема, останнє опитування показало 53,7% львів’ян позитивно ставляться до повного переходу святкування Різдва 25 грудня.

Нагадаємо, нещодавно предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення «дозріє» Церква та віряни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *