ОСТАННІ НОВИНИ

У ЛОДА ініціювали повернення статусу пам’ятки віллі Стецкевичів

Наталя Дуляба

|

Консультативна рада при департаменті архітектури ЛОДА одноголосно вирішила залишити віллу Стецкевичів, що у Львові на вул. Замарстинівській, 213, у переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

 

Будинок на вул. Замарстинівській, 213, відомий також як вілла Стецкевичів, наприкінці 2019 року втратила статус пам’ятки архітектури. Цей пам’яткоохоронний статус скасував суд за позовом власника будівлі, ТОВ «Львів-Інвест-Груп», який хоче на її місці будувати багатоповерхівку.

«Власники довели, що в документації пам’ятки архітектури місцевого значення, житлового будинку 30-х років XX ст. (кам’яниці Стецкевичів), є помилка. У 1993 році будинок описали як Народний дім, а він ним не є. Такий різкий спротив проти статусу пам’ятки може означати тільки те, що своїх намірів власник не змінив», – прокоментував голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

На засіданні 16 грудня консультативна рада при департаменті архітектури ЛОДА одноголосно вирішила повернути віллі Стецкевичів статус пам’ятки. Відповідну документацію скерують у Мінкульт, який має включити будівлю у Держареєстр нерухомих пам’яток України.

Водночас у ЛОДА запевняють, що багатоповерхівки на вул. Замарстинівській, 213 не буде. При цьому ТОВ «Львів-Інвест-Груп» має звернутися в департамент архітектури, щоб підписати охоронний договір.

Також реставратори говорять, що вілла Стецкевичів відповідає всім критеріям, необхідним для збереження статусу пам’ятки архітектури місцевого значення. Будівля донині зберегла свій первісний вигляд без будь-яких перебудовув, має домінуючу роль у ландшафтному та містобудівному середовищі.

Зазначимо, аби зберегти віллу Стецкевичів від забудови, львів’яни створили петицію до Львівської міськради. У мерії своєю чергою пообіцяли відвоювати пам’ятку.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Львівська міська рада дозволила ТОВ «Львів-Інвест-Груп» розробити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки (0,2530 га) на вул. Замарстинівській, 213 для будівництва житла.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Львів-Інвест-Груп» зареєстроване саме на вул. Замарстинівській, 213. Основний вид діяльності вказаний як організація будівництва будівель.

Засновником компанії є львів’янка Зоряна Була, яка пов’язана з низкою інших підприємств, зокрема будівельних, а також вона є співвласницею ломбардів «Копійка», «Рік-Авто США», що займається продажем автомобілів.

Додамо, що будинок на вул. Замарстинівській, 213 внесли до переліку пам’яток архітектури місцевого значення у 1993 році. Раніше кам’яниця належала родині львівських меценатів Стеткевичів, а у ХХ столітті у ній знаходився народний дім.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *