ОСТАННІ НОВИНИ

Компенсації від держави отримали лише два десятки родин померлих від COVID лікарів

Соломія Головіна

|

Грошові виплати від держави отримали лише близько двох десятків родин померлих від COVID-19 лікарів, хоча за час пандемії хвороба забрала життя більше двох сотень медичних працівників. Про це повідомляє Вihus.info.

«Станом на 12 листопада відомо про загалом 236 смертей медиків від COVID-19, яким вони інфікувалися на роботі. Спеціальна комісія, яка розслідує смерті медичних працівників, встигла розглянути 112 випадків і лише в 34 визнати, що лікарі справді заразилися на роботі. При цьому максимальні гарантовані державою виплати отримали лише члени 21 родини померлих медиків (відповідно до отриманих журналістами відповідей на запити з 34 страхових випадків, пов’язаних з виробництвом, Фондом соцстраху проведено одноразові страхові виплати членам сімей померлих медпрацівників у 21 випадках у розмірі 1,57 млн грн на кожну сім’ю та у 22 випадках – по 210,2 тис грн, у 4 випадках ще вирішується питання призначення виплат)», – мовиться у матеріалі сайту.

Серед родин померлих медпрацівників, які не отримали виплати – сім’я лікаря Івана Венжиновича, світлину з яким використовували по всій Україні для соціальної реклами із написом «Дякую».

Венжинович помер 30 вересня через двобічну пневмонію. У нього залишилася дружина – теж медик, і двоє дітей. Компенсації вони не отримали, бо попри всі симптоми ПЛР-тест показав негативний результат, хоча усі симптоми Івана вказували на COVID-19. Вже після смерті Івана Венжиновича МОЗ оновило накази,згідно з якими  ПЛР-тест більше не єдине, що визначає наявність хвороби. Але для дружини лікаря це вже нічого не змінить. Нині Ірина Венжинович не вірить в те, що може отримати хоч якісь виплати.

Ще одна історія стосується Черкас, де лікар Олег Гайда 26 років працював хірургом у місцевій поліклініці. 30 червня лікар помер від ускладнень спричинених коронавірусом. Йому було 52 роки. Він лише на два тижні пережив свого рідного брата Івана – керівника військового шпиталю у Львові. Який теж помер від ускладнень спричинених коронавірусом.

У справі Олега Гайди засідало дві комісії – обидві підтвердили, що лікар заразився COVID-19 на роботі. Але попри це Фонд Соцстрахування відмовився платити і нині через суд оскаржує рішення комісій. Зрозуміти логіку і поведінку Фонду Соцстраху родина загиблого медика не може. Таким чином виходить, що під час епідемії родині лікаря, який в цій епідемії загинув, доводиться битись за державну допомогу в суді.

«Фонд аргументує, що не надали документального підтвердження, що лікар інфікувався від інфікованого пацієнта. Водночас матеріали справи містять дійсно перелік осіб з підтвердженим діагнозом з ким контактував лікар в цей час і які, як вирішили дві комісії, ті  особи були цим джерелом. Такі дії з боку Фонду – це дискредитація виконавчою владою зусиль законодавчих органів. які одноголосно прийняли цей закон», – вважає юристка з питань охорони здоров’я Ольга Боженко.

Як раніше повідомляв Львівський портал, Фонд соцстрахування виплатив по 1,5 млн грн сім’ям лише п’ятьох померлих від коронавірусу медиків на Львівщині. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *