ОСТАННІ НОВИНИ

«Поверни собі ніч». Як пройшов вечірній жіночий марш у Львові

Соломія Головіна

|

У Львові 10 грудня відбувся вечірній марш «Поверни собі ніч», який мав на меті актуалізувати проблему небезпеки у місті для жінок та дівчат в темний час доби. Про це Львівському порталу повідомили у ГО «Феміністична майстерня».

 

Загалом до події долучилося близько 30 учасників та поліція. Вечірній марш розпочався на Підзамче, далі всі рушили до пам’ятника Тарасу Шевченку. Учасники вийшли з гаслами: «Права людини у всі години!», «За безпечне місто для жінок!», «Жінки прокидайтесь, вночі розважайтесь!», «Насильство в родині не приклад дитині!», «За руки триматись, вночі не боятись!», «Жінка і ніч пліч-о-пліч!».

«Замість називати насильство «жіночим питанням», час називати його «питанням про чоловіче насильство». І замість питати, у що була одягнена жертва, варто питати, як так сталось, що ми живемо в культурі, де звинувачують потерпілу від насильства, а не ґвалтівника. Як так сталось, що ми живемо в суспільстві,  яке вчить чоловіків, що виражати свої почуття через сльози – це соромно, а виражати свої почуття набивши комусь морду – це чудово», – зазначила активістка «Феміністичної майстерні» Ксенія Кропоткіна.

Вибір локації організаторки пояснюють тим, що Підзамче – це історично індустріальний та один з найдавніших районів Львова. За їхніми словами, хоча Підзамче активно розвивається, все одно існують прогалини на кшталт погано освітлених вулиць, закинутих будівель тощо.

«І такі локації є потенційно небезпечними для жительок та жителів цього району, куди багато жінок та дівчат повертаються з роботи, навчання, проводять дозвілля. У той же час увага влади та поліції частіше зосереджена на безпеці в центральній частині міста», – зазначають у ГО «Феміністична майстерня».

Своєю чергою ще ще одна з учасниць маршу, соціологиня та дослідниця Альона Ляшева додала: «Нам потрібне місто для людей, місто для жінок. Ми хочемо жити в місті, в якому жінки будуть почувати себе безпечно та комфортно; в місті, де ринок оренди буде прозорим і регульованим і кожна матиме дах над головою; в місті, яке підтримає жінку соціальним житлом, коли вона піде від насильника;  місті, де вулиці будуть освітленими і чистими; місті, де трамваї довозитимуть нас додому, а не ламатимуться по декілька разів на день».

Нагадуємо, що це вже третій марш «Поверни собі ніч» у Львові. Минулорічний марш відбувся 27 листопада на Сихові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: «Феміністична майстерня»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *