ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський анонсував допомогу ФОПам, які постраждали через карантин

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський анонсував декілька державних програм, які мають фінансово підтримати підприємців, чия діяльність на час «карантину вихідного дня» заборонена. Про це він заявив у відеозверненні, яке опубілкував на сторінці у Facebook.

 

ФОПи і наймані працівники, які працюють у заборонених під час «карантину вихідного дня» сферах, зможуть отримати допомогу у 8 тисяч гривень. За розрахунками влади, виплати за цією програмою зможуть отримати 1,2 млн громадян, а витратять на це майже 10 млрд грн.

«Щоб отримати допомогу, потрібно зайти в додаток Дія, ввести дані та номер банківської картки. Далі дані перевіряються й максимум за декілька днів 8 тисяч грн приходять вам на картку», – сказав Зеленський.

 

Інша програма передбачає, що суб’єкти господарювання можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для збереження робочих місць.

«Друге – одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання задля збереження робочих місць. Якщо ви власник кав’ярні і ви не закрилися, але через карантин скоротили час роботи, нікого не звільнили, проте деяких працівників відправили у вимушену відпустку, тоді для виплат таким працівникам ви зможете отримати допомогу. Це буде сума, пропорційна часу простою в розмірі до восьми тисяч гривень на одного працівника», – заявив Зеленський.

За третьою програмою підприємства, які не працюють під час карантинних обмежень, можуть отримати компенсацію витрат на сплату ЄСВ за найманих працівників. На це витратять майже 1,5 млрд грн для 120 тисяч юридичних осіб, каже Зеленський.

Він також пообіцяв погашення податкового боргу для майже чотирьох мільйонів громадян, які мають заборгованість до 3060 гривень. Такий борг мають анулювати.

Крім того, при посиленні обмежувальних заходів в Україні 200 тисяч ФОПів першої групи мають бути звільнені від сплати всіх податків та зборів, включно з єдиним соціальним внеском.

Зазначимо, з 14 листопада в Україні діє карантин вихідного дня. Втім проти карантину вихідного дня у Львові виступили ресторатори, які вийшли на масові акції протесту, а також Львівська міськрада. У мерії кажуть, що такий карантин може знищити бізнес, тому вирішили обійти заборону, зробивши суботу та неділю робочими днями. Також через заборону працювати у вихідні дні львівські ресторатори записали відеозвернення до Кабміну, в якому просять скасувати карантин вихідного дня.

Тим часом заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак закликала малих підприємців адаптуватись під реалії карантину вихідного дня або піти на роботу у лікарні, де суттєво бракує технічного персоналу.

Детальніше про те, що думають відомі львівські ресторатори про карантин вихідного дня, чим він загрожує закладам харчування, читайте у статті за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *