ОСТАННІ НОВИНИ

На Театральній відреставрували історичну чотириметрову браму

Соломія Головіна

|

У Львові реставратори відновили історичну браму міста на вулиці Теартальній, 3. Це одна з найвищих брам середмістя з поміж тих, які реставрували в останні роки: висота конструкції майже 4 метри. Про це Львівському порталу повідомили у ЛКП «Бюро спадщини».

 

Окрім того, в оздобленні дверей використаний цінний сплав нейзильбер.

«Як і в усіх старих брамах, ця мала викривлену конструкцію і свого часу вже пережила одну невдалу реставрацію», – розповів реставратор Олександр Савчук.

Дубова брама з будинку на вулиці Теартальній, 3 зроблена орієнтовно у 30-х роках ХХ ст. З того часу було втрачено елементи решіток.

«Ці решітки були прикрашені рідкісним та специфічним сплавом нейзильбером – це спеціальна речовина з міді, нікелю і цинку. Окрім того, ми встановили нову клямку, максимально схожу до автентичної», – додає Олександр Савчук.

Браму відновили завдяки програми співфінансування з мешканцями.  Загальна вартість реставрації становила понад 49 000 грн.

Зазначимо, ЛКП «Бюро спадщини» допоможе відреставрувати 50 історичних брам та вікна у 20 будинках міста. З переліком адрес можна ознайомитися за посиланням. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Нагадаємо, Львівський портал побував на екскурсії відреставрованими брамами Львова. З ТОП-локаціями зі старовинними брамами Львова можна ознайомитися тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: «Бюро спадщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *