ОСТАННІ НОВИНИ

«Ковідні» закупівлі на Львівщині: серед найчастіших порушень – завищення цін

Соломія Головіна

|

Керівник ГО «Центр громадського моніторингу та  досліджень» Мирослав Сімка розповів про виявлені порушення при COVID-закупівлях медзакладів Львівщини. Більшість з них, за його словами, пов’язані зі завищенням цін на медпрепарати та обладнання. Про це йшлося під час онлайн-брифінгу «Львівщина в червоній зоні. До чого тут корупція?».

 

«Стосовно Львівщини, то загалом рівень культури проведення закупівель є вищим ніж середній по Україні, зокрема це стосується і закупівель щодо запобігання поширенню коронавірусу», – констатував він.

За його словами, здебільшого зафіксовані порушення стосуються не Львова, а медзакладів області.

Він відзначив, що зміни до законодавства значно спростили процедуру проведення COVID-закупівель. Тому в класифікації «Центру громадського моніторингу та  досліджень» виділили дві групи порушень: нефаховість закупівельників та ймовірна корупційна складова. Останніх порушень, за словами Мирослава Сімки, – найбільше.

«Ми розподіляємо порушення в дві класифікаційні групи. Це порушення, які роблять закупівельними, які тільки-но почали працювати через незнання законодавства. Їх є 20-30% в залежності від регіону… Звісно, це перш за все пов’язано з професійним рівнем закупівельників… Відповідно, більшість виявлених порушень стосуються таких достатньо корупційних моментів, як завищення ціни на певні матеріали чи обладнання. І ще один момент, який також може частково бути пов’язаний із незнанням, – закупівлі, що не підпадали під категорію коронавірусу і були за межами переліку постанови Кабміну», – розповів керівник ГО «Центр громадського моніторингу та  досліджень».

Зокрема, як він зазначив, у Сокальській районній лікарні при закупівлі респіраторів Спектр-3 і захисних костюмів сума завищення становила понад 100 тис. грн. Завищення щодо закупівлі цих же респіраторів виявили і у Трускавецькій лікарні.

«У Львівському лабораторному центрі була зафіксована кількаразова переплата респіраторів ЗМ 9322. Також було завищення при закупівлі оглядових нестерильних рукавичок у Рава-Руській лікарні», – розповів Мирослав Сімка.

Як повідомляв Львівський портал, із початку пандемії медзаклади і бюджетні установи Львівщини витратили на закупівлі для боротьби з COVID-19 понад 630 млн грн.

Загалом на Львівщині коронавірус вже підтвердили у 38 577 осіб. Від ускладнень, спричинених COVID, померла 1094 людини, побороти недугу зуміли 25 105 пацієнтів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *