ОСТАННІ НОВИНИ

Дистанційне навчання для студентів, канікули у школярів: рекомендації МОН

Соломія Головіна

|

В.о. міністра освіти Сергій Шкарлет заявив, що в понеділок, 12 жовтня, МОН розішле рекомендаційні листи школам щодо встановлення канікул з 15 до 30 жовтня включно. Що стосується закладів вищої освіти, то вони мають перейти на дистанційну форму навчання на період з 15 жовтня до 15 листопада. Про це він повідомив на своєму Telegram-каналі.

 

За його словами, такі рішення ухвалили, «маючи спільну позицію з колегами в уряді та розуміючи всю відповідальність, яка покладена на нас перед країною».

«Сьогодні ані політичними гаслами, ані розгоном паніки, фейків і популізмом у соціальних мережах неможливо зупинити поширення пандемії коронавірусу. Ми маємо конкретними діями зберегти здоров‘я і життя кожного українця», – наголосив Сергій Шкарлет.

При цьому заклади дошкільної освіти працюватимуть у звичайному режимі з урахуванням усіх рекомендацій МОЗ та головного державного санітарного лікаря.

Посадовець зауважив, що «закладам професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти (незалежно від кольору карантинної території) рекомендуватимемо перейти на дистанційну форму навчання на період з 15 жовтня до 15 листопада з обов’язковим виїздом усіх студентів із гуртожитків». Водночас він вважає, що студентам які виїхали з гуртожитків з 15 жовтня до 15 листопада, потрібно повернути кошти за проживання.

МОЗ і МОН подаватимуть таку ж пропозицію на розгляд комісії з ТЕБ та НС з рекомендацією підготувати відповідне розпорядження й ухвалити його на засіданні уряду вже 13 жовтня.

Згодом в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет на своєму Telegram-каналі запевнив, що примусово виселяти вас із гуртожитків нікого не будуть.

«Я обов`язково буду наголошувати щодо цієї позиції на засіданнях комісії ТЕБ та НС і Уряду). Хоча саме гуртожитки сьогодні є одним із місць потенційної небезпеки поширення коронавірусу. Я розумію, що багато хто з вас вже працює і вам важливо зберегти своє місце роботи. Є серед вас і ті, чия домівка наразі на «червоній» карантинній території, а також є соціально-незахищені категорії студентів», – зазначив посадовець.

Він додав, що в офіційному документі МОН буде лише рекомендація щодо від’їзду з гуртожитків додому (окрім дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; студентів з тимчасово окупованих територій, «червоних» карантинних зон та інших) із зобов’язанням адміністрацій ЗВО щодо збереження місця проживання студента у гуртожитку та з обов’язковим перерахунком сплачених за гуртожиток коштів (у разі виїзду з гуртожитку з 15.10.20 до 15.11.20).

«Прошу поставитися до рекомендацій не емоційно, а з урахуванням реалій сьогоднішньої небезпеки поширення пандемії. Ці заходи є виключно превентивними, для зниження ризиків захворюваності, з урахуванням того факту, що у гуртожитках фізично неможливо дотримуватися вимог дистанціювання (спільні кімнати, місця загального користування: кухні, душові кімнати тощо)», – резюмував Сергій Шкарлет.

Раніше голова медичного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький заявляв про те, що в під час останньої наради у президента України вирішено тимчасово перевести вищі навчальні заклади на дистанційне навчання, а у школах передчасно розпочати осінні канікули.

Зазначимо, ситуація з коронавірусом в Україні погіршується. Так, 9 жовтня ми повідомляли, що за останню добу діагноз «коронавірус» було підтверджено 5 804 особам –  це антирекорд кількості нових хворих за добу.

Своєю чергою міністр охорони здоров’я Максим Степанов також заявив про погіршення в Україні ситуації з коронавірусом. Він закликав дотримуватися протиепідемічних заходів безпеки, адже недотримання їх призведе до того, що ситуація з поширенням коронавірусу може швидко вийти з-під контролю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *