ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям дозволили відкривати рахунки з паспортом у додатку «Дія»

Ольга Денисяка

|

Українці тепер зможуть фізично не надавати банку ID-картку або біометричний закордонний паспорт під час дистанційного відкриття рахунку. Нацбанк дозволив пред’являти їх у цифровому варіанті через додаток «Дія». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Національного банку України.

 

Скористатися цим методом зможуть усі українці, які мають біометричні документи – ID-картку та закордонний паспорт. Для цього їм потрібно встановити застосунок «Дія» на свій смартфон та верифікуватися для отримання цифрового паспорту або закордонного  цифрового паспорту за допомогою Системи BankID НБУ.

Використовувати цей метод банк зможе після підключення до систем Міністерства цифрової трансформації.

 

Загалом процес виглядатиме так:

  • банк запропонує потенційному клієнту ідентифікуватися в «Дії» через Систему  BankID НБУ;
  • після вдалої ідентифікації у клієнта відобразяться цифрові документи, відповідно до даних, що містяться в державних реєстрах;
  • через захищені канали банк отримає дані клієнта та додатково здійснить його фотофіксацію методом розпізнавання реальності особи;
  • після цього клієнт зможе користуватися послугами банку.

Крім того, аналогічно клієнт зможе поділитися копією цифрового паспорту або закордонного цифрового паспорту і у відділенні банку. Це зменшить час обслуговування клієнта, адже не потрібно буде робити копії паспорту, як це відбувається зараз.

Що таке цифровий паспорт?

Цифровий паспорт – це цифровий аналог паперових документів у мобільному застосунку «Дія». У електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України. Цифровий паспорт надійніший, ніж звичайний паперовий та не менш надійний, ніж його пластиковий аналог. Він дає можливість отримувати надійні дані про користувача із офіційних державних реєстрів.

Міністерство цифрової трансформації України планує запустити цей механізм після проведення тестування функціоналу. Водночас банкам знадобиться час для підключення до систем Міністерства цифрової трансформації та налаштування операційних процесів.

Нагадаємо, у межах урядової ініціативи «Держава в смартфоні» цьогоріч 6 лютого в Україні офіційно запустили мобільний додаток «Дія». Це – онлайн-сервіс державних послуг, який має полегшити життя українців і трансформувати Україну в цифрову державу. Детальніше про те, як нинішня влада планує діджиталізовувати Україну, читайте у матеріалі Львівського порталу: «Держава в смартфоні». Які держпослуги українцям надаватимуть онлайн».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *