ОСТАННІ НОВИНИ

«Держава в смартфоні». Які держпослуги українцям надаватимуть онлайн

Соломія ГОЛОВІНА

|

У межах урядової ініціативи «Держава в смартфоні» 6 лютого в Україні офіційно запустили мобільний додаток «Дія». Це – онлайн-сервіс державних послуг, який має полегшити життя українців і трансформувати Україну в цифрову державу. Кожен може завантажити додаток в App Store (https://apple.co/2uph1gb) та Google Play (https://bit.ly/31FQmIx).

Вже нині через мобільний застосунок можна користуватись е-посвідченням водія та техпаспортом, на черзі – оцифрування ID-картки, закордонного біометричного паспорта, студентського квитка. Загалом протягом трьох років обіцяють зробити онлайн всі державні послуги, а протягом цього року – пів сотні. Детальніше про те, як нинішня влада планує діджиталізовувати Україну, читайте у нашому матеріалі.

 

Держава має стати зручним сервісом для українців

Під час офіційної презентації мобільного додатку президент України Володимир Зеленський зауважив, що робота над його створенням цього додатку тривала пів року, і з держбюджету на це не витратили ні копійки.

«Я мрію кардинально змінити формат відносин між державою та громадянами України. Держава має бути для людини зручним сервісом, найголовніше – простим та зрозумілим. Презентуючи мобільний додаток «Дія», ми робимо перший важливий крок до цієї мети», – сказав він.

Як резюмував Володимир Зеленський, принцип «держава в смартфоні» покликаний економити час, гроші та нервові клітини українців.

«Це те, про що ми мріяли: щоб держава була ефективною, майже непомітною, не створювала проблеми, а навпаки була зручним сервісом», – додав своєю чергою прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

 

Уряд планує протягом трьох наступних років оцифрувати всі державні послуги, а 50 найосновніших – вже цього року.

 

«Ми почали з найелементарнішого, щоб у ваш смартфон закачати найпотрібніші документи, щоб більше ніколи не доводилося стикатися з ситуаціями, коли хтось щось загубив, вкрав, коли потрібно довго шукати папірці. Все відразу тепер може бути з вами. Більше того, ми розширюємо функціонал документів. Це означає, що за водійськими правами тепер можна буде, наприклад, купити квиток на літак, тому що це все одно документ, який ідентифікує особу. Тобто, всі зайві умовності мають піти у минуле», – зазначив Олексій Гончарук.

Водійські права, техпаспорт та автоцивілка у смартфоні

У межах запуску мобільного додатку електронних держпослуг «Дія» також презентували перші сервіси МВС – електронне посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, які вже доступні для українців.

«Достатньо пред’явити працівнику поліції електронний додаток «Дія», де є водійське посвідчення чи техпаспорт, і поліцейський самостійно перевірить дані, які там є через QR-код, і звірить це з інформаційною системою МВС. Це зручно, просто та надійно», – пояснив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Варто зауважити, що торік було складено понад 300 тисяч протоколів в тому числі, через те, що водій просто забув своє посвідчення вдома. За цими протоколами було накладено штрафів на понад 140 млн грн.

«Електронне посвідчення водія допоможе вам заощадити. Воно також буде корисне, щоб подорожувати всередині країни: з його допомогою можна купувати квитки на потяги, літаки та реєструватися в готелях. Цю постанову вже прийняв Кабмін», – додав Арсен Аваков.

Ще один документ, над яким вже завершують роботу, – автоцивілка.

«Таким чином отримаємо останній із трьох водійських документів у смартфоні, і це дуже полегшить життя водіям», – підсумував керівник проєкту «Дія» Мстислав Банік.

Також разом із МВС розробили абсолютно новий продукт – систему верифікації документів водіїв онлайн.

«Буквально в декілька кліків, заповнивши декілька полів і завантаживши фотографію документа, можна верифікувати посвідчення водія та свідоцтво, також замовити посвідчення водія онлайн», – сказав Мстислав Банік.

Цифровий студентський квиток

Окрім цього, в рамках проєкту «Дія» розробляють електронний студентський квиток.

«Дуже скоро майже 900 тисяч цифрових студентських квитків стануть доступними. Я думаю, що студенти будуть щасливі користуватися «Дією» у величезній кількості життєвих ситуацій, коли студентський квиток потрібний при собі», – зазначив Мстислав Банік.

Е-паспорт

До кінця лютого для українців обіцяють запустити е-паспорти.

«Третій за чергою, але найголовніший документ громадянина, – цифровий паспорт. Насправді їх буде два – ID-картка та закордонний паспорт», – розповів керівник проєкту «Дія».

Цифровий паспорт працюватиме через додаток «Дія» та дозволить посвідчувати особу під час медичного обслуговування, банківських операцій, під час отримання адміністративно-готельних, інформаційних, бібліотечних послуг, під час подорожей залізничним або повітряним транспортом, для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів тощо.

Сервіс «єМалятко»

Комплексна послуга для новоспечених батьків «єМалятко» об’єднує 10 державних послуг, пов’язаних із народженням дитини, в одну.

Відтепер безпосередньо в пологовому будинку можна отримати низку державних послуг: зареєструвати народження немовляти та місце проживання, оформити фінансову допомогу при народженні, зареєструвати дитя в електронній системі охорони здоров’я, отримати посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім’ї тощо. Цей підхід зменшить кількість можливих візитів до органів влади з 11 до нуля, а кількість документів, що вимагаються, – з 37 до одного.

Варто зауважити, що з 1 січня ця послуга пілотно стартувала в Харкові, Вінниці, Кривому Розі та Луцьку. Через кілька місяців «єМалятко» обіцяють запустити ще у десятках великих міст України.

Голосування на виборах в один клік

Під час презентації мобільного додатку «Дія» Володимир Зеленський також заявив про амбіції впровадити електронне голосування на виборах.

«Загалом наша мета – зробити так, щоб всі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою звичайного смартфона та Інтернету. У тому числі це стосується голосування на президентських, парламентських чи місцевих виборах.  Це наша мрія, ми це зробимо.  Це амбітний виклик, але досяжний», – зазначив президент України.

Кожній ОДА – посадовець-діджиталізатор

В уряді переконані, що в кожному міністерстві, органі державної влади, зокрема це стосується всіх ОДА, має бути відповідальна особа за цифровізацію.

«Це абсолютно необхідно, щоб держава послуговувалася єдиною ідеологією в побудові цифрової інфраструктури, щоб не було такого, коли кожен орган сам собі приймає якесь рішення, домовляється з якимсь підрядником, носить хабарі, «відкати», і на виході має зоопарк, який не може працювати разом», – пояснив Олексій Гончарук.

Школа цифрової грамотності. Як підтягнути свої скіли?

Одним з найголовніший викликів «Держави в смартфоні» є те, що лише 9% українців користуються публічними державними послугами онлайн.

«За три роки ми маємо намір розвинути цифрові навички як мінімум у 6 млн українців. Це величезна цифра, це величезна амбіція, але це наблизить нас до найвищих світових стандартів», – наголосив прем’єр-міністр України.

Для цього в Україні вперше запустили національну кампанію з цифрової грамотності. Так, на спеціальній онлайн-платформі вже доступні освітні серіали: «Базові цифрові навички» (користувачі дізнаються, як користуватися пошуковиком, електронною поштою, месенджерами); «Цифрові навички для вчителів (на курсі можна навчитися, як створювати Google-календар, Google-презентацію, Google-форму, Google-документи, використовувати соціальні мережі для роботи, шукати відео на Youtube); «Безпека дітей в Інтернеті» (можна дізнатися, які онлайн-ігри безпечні, що таке секстинг, сексторшен і як уберегти дітей від цих загроз в Інтернеті).

Як зазначив Олексій Гончарук, амбасадорами цифрової освіти стали Ольга Сумська, Надія Матвєєва, Марія Єфросініна, Руслан Ханумак.

«Переходьте на osvita.diia.gov.ua, показуйте своїм рідним, які, можливо, ще мають недостатні цифрові скіли, щоб вони вдосконалювали свої навички. Це зробить простішою нашу спільну задачу – перетворення України на сучасну, ефективну, цифрову державу в смартфоні», –наголосив прем’єр.

Календар цифровізації країни

Мобільний додаток «Дія»:

Січень

  • цифрові водійські права – електронна версія водійських документів у смартфоні дадуть змогу громадянину керувати транспортним засобом без наявності фізичних водійських прав, а патрульній поліції – перевіряти їхню справжність та особу водія за онлайн-запи до реєстру транспортних засобів;
  • цифрове свідоцтво про реєстрацію авто – можете віддати оригінал документа чоловіку/дружині, а самі користуватися електронним техпаспортом у мобільному застосунку «Дія»;
  • BankID – зручний спосіб ідентифікації для підпису документів чи авторизації. Авторизація відбувається через ваш банк та всі адмінпослуги можна отримати онлайн.

Лютий

  • цифровий поліс страхування на авто – електронний документ для водіїв, який дасть змогу користуватися послугами страхування автівки без наявності оригіналів;
  • цифровий студентський квиток – дозволить підтвердити статус студента, а також отримати пільги чи знижки, які передбачені пластиковим документом. Електронний студентський завжди під рукою;
  • цифровий паспорт – електронна версія документа дозволяє не носити з собою ID-картку та витяг до неї, бо тепер все це буде у смартфоні. Жодної турботи про загублений чи зіпсований документ, бо тепер він буде у вашому смартфоні;
  • цифровий закордонний паспорт – теж посвідчує вашу особу, можна користуватися, якщо немає посвідчення водія чи ID-картки так само, як і оригіналом документа.

Березень

  • штрафи на авто – раніше, щоб сплатити штраф, треба було йти в банк, стояти черзі, марнувати багато часу та нервів, тепер – сплачуйте штрафи миттєво на «Дії»;
  • цифровий податковий номер – отримати його можна разом із цифровим паспортом. Проєкт ID-14 дозволить 14-річним українцям отримати індивідуальний податковий номер під оформлення паспорта. Це зменшить документообіг на 6 мільйонів;
  • твої дані з реєстрів – в електронному кабінеті кожен українець може отримати інформацію про себе з 5 реєстрів: реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру обтяжень рухомого майна та з земельного кадастру.

Портал «Дія»:

Січень

  • «єМалятко» – дозволяє отримати до 10 державних послуг, пов’язаних з народженням дитини, за однією заявою одразу пологовому будинку;
  • верифікація водійських прав – якщо у вас не відобразилися водійські права у застосунку «Дія», можна верифікувати онлайн. Для цього потрібно у кабінеті додати сфотографовані права та надіслати їх на перевірку. Спеціалісти сервісного центру МВС перевірять їх дійсність оцифрують, після чого, документи з’являться в застосунку автоматично;
  • верифікація свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;
  • визначення належного користувача транспортного засобу – тепер можна призначити належного користувача автівки не виходячи з дому. Здійснити це можна в електронному кабін водія. У разі фото чи відеофіксації порушень ПДР, штраф отримає водій автомобіля, а не його власник;
  • заміна водійських прав – в електронному кабінеті водія можна замовити заміну водійського посвідчення. А у сервісному центрі МВС скласти іспити чи сфотографуватися та без черг отримати нові права.

Лютий

  • прописка дитини онлайн – кількість документів для такої реєстрації зменшиться на чотири, а в середньому стане менше на понад три мільйонів документів на рік;
  • паспорт разом з ІПН – проєкт ID-14 дасть змогу 14-річним громадянам України отримати індивідуальний податковий номер (ІПН) під час першого оформлення паспорта;
  • єдиний електронний кабінет – стане одним з ключових елем нового онлайн-сервісу державних послуг. Він виконуватиме чотири функції: 1) надання громадянину доступу до його особистої інформації в державних реєстрах, наприклад, інформації про майно, земельні ділянки, податки, заробітну плату тощо; 2) надання доступу до всіх е-послуг; 3) зворотний зв’язок, наприклад, повідомлення про результати запиту е-послуги або запрошення на вибори від держави; електронні консультації зі суспільно важливих питань;
  • реєстрація ФОП – проєкт, завдяки якому онлайн за 10 хвилин можна стати підприємцем.

Березень

  • реєстрація ТОВ.

 

Фото: пресслужба президента, пресслужба Кабміну, МВС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *