ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська опера урочисто відзначила своє 120-річчя

Соломія Головіна

|

Львівська національна опера 4 жовтня урочистою академією та святковим гранд-концертом відзначила 120-річчя з дня відкриття. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

На урочистостях були присутні представники влади, духовенства, митці, науковці, діячі з різних країн світу.

Так, заступниця міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко подякувала генеральному директору-художньому керівникові Львівської національної опери Василю Вовкуну за те, що він цілком присвятив себе театру, а також подякувала колективу, «що залишається на сцені попри складні часи пандемії».

У цей вечір пролунало привітання від міністра культури і національної спадщини республіки Польща Пьотра Гліньського, яке зачитала Генеральний Консул Республіки Польща у Львові пані Еліза Дзвонкєвіч. Міністр відзначив, що Львівська опера – це «вагоме місце для творчих зустрічей українців і поляків».

Своєю чергою народний артист України, генеральний директор-художній керівник Київського національного академічного театру оперети, голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський пожартував, що Василь Вовкун – «справжній джекпот» для театру, адже це людина, що одержима своєю працею.

Заступник генерального директора-художнього керівника Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка Ігор Тулузов у своєму виступі зазначив, що «мистецька співпраця між оперними театрами Львова та Харкова – найкращий доказ того, що Україна – єдина».

Італійський режисер та продюсер Антоніо де Лучія, який відзначив успішні минулорічні гастролі Львівської опери з балетом «Дон Кіхот» в оперному театру імені Дж. Верді в місті Трієст (Італія), також пригадав сенсаційні виступи Соломії Крушельницької на цій же сцені. Він натхненно побажав: «Ваш чудовий театр – резонує луною щасливих душ. Нехай ця луна ніколи не затихає».

«Все у театрі народжується з любові», – підсумував усі побажання театру та колективу цього вечора у своєму виступі очільник театру Василь Вовкун.

Кульмінацією урочистостей став святковий гранд-концерт. Постановники дійства – режисер Василь Вовкун, диригент Іван Чередніченко та хормейстер Вадим Яценко уклали його програму таким чином, щоб музичні номери віддзеркалювали знакові прем’єри в 120-річній історії Львівської опери. Від закладення першого каменю при будівництві театру, під час якого звучав Хор пілігримів з опери «Тангойзер» Р. Ваґнера, до новітньої прем’єри феєрії «Коли цвіте папороть» Є. Станковича: двогодинний музичний екскурс долав час та малював в уяві найвагоміші події цієї сцені. Музичну програму доповнювали цікаві факти з історії Львівської опери, якими ділилися ведучі – режисер дійства Василь Вовкун та солістки львівської сцени – Людмила Осташ та Дарина Литовченко. Яскравим довершенням стала візуальна проєкція в оформлені кожного номеру концерту, здійснена художником світла Дмитром Ципердюком.

Як наголошують у Львівській опері, ювілейний рік для театру лише розпочався і колектив готує цікаві проєкти і грандіозні прем’єри, неповторні програми гала-концертів та унікальні книжкові видання.

Як повідомляв Львівський портал раніше, сімох митців Львівської опери відзначили держнагородами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Руслан Литвин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *