У Львові запрацював екопатруль

Ольга Денисяка

|

3 вересня у Львові розпочав роботу екологічний патруль. Представники екопатруля фіксують порушення природоохоронних заходів та правил благоустрою у Львові. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Зокрема, сьогодні зафіксували самовільну зрізку дерева на вул. О. Степанівни, 50А, склавши протокол про адміністративне правопорушення. До екопатруля запрошують долучатись всіх активних мешканців, які вболівають за стан довкілля у місті.

«Раніше були екологічні злочини, які так і не фіксувались. Поліція особливо не цікавилась тим, що, до прикладу, зламане дерево. Порушень насправді є багато: люди скидають сміття там, де його не можна скидати на території міста, підпалюють траву та відходи тощо. На такі правопорушення поліція здебільшого не реагує. Йдеться про складання протоколів і намагання притягнути винних до відповідальності», – зазначила начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Відтак, управління екології та природних ресурсів запрошує зголошуватись охочих стати екопатрульними у Львові.

Олександра Сладкова також розповіла, що для активних мешканців в Україні є можливість стати інспектором з захисту довкілля.

«Відтепер такі інспектори проходять спеціальне навчання, яке організовує Держекоінспекція. Відповідно, після проходження навчання вони отримують спеціальні посвідчення. Відтак, вони мають право складати протоколи щодо правопорушень. Наприклад, якщо вони знайшли порушника, то вони можуть контактувати з поліцією та складати протоколи, допомагаючи таким чином правоохоронцям. Це є неоплачувана робота, але вона дуже потрібна, адже люди дуже часто бачать порушення поблизу власних помешкань і не знають, як діяти. Умовою є те, що кілька протоколів на рік така людина має скласти. Відповідно, вона може продовжувати дію посвідчення щороку або ж може бути позбавлена посвідчення, якщо вона була бездіяльною упродовж року», – додала посадовиця.

Екопатрульні регулярно патрулюватимуть місто та околиці і фіксуватимуть будь-яке порушення щодо природоохоронного законодавства. Аби їхня робота була максимально ефективною, спочатку їх навчатимуть працівники Держекоінспекції. А після навчання їм вручать спецпосвідчення від Держекоінспекції. Такий документ дозволить екопатрулю інформувати, попереджати, а також складати адмінпротоколи та, за потреби, викликати поліцейських.

Вимоги до охочих стати екопатрульним:

  1. Середня або вища освіта (бакалавр, спеціаліст, магістр).
  2. Досвід громадської чи іншої діяльності у сфері охорони довкілля або суміжних сферах не менше двох років.
  3. Знання основ екології та природоохоронного законодавства.

Охочих стати екопатрульними у Львові просять заповнити онлайн-форму за цим посиланням: https://forms.gle/khZZVwHRuZswJc8m9 або до 30 вересня надіслати на електронну пошту управління екології та природних ресурсів [email protected] резюме у довільній формі (обов’язково вказати контактні дані). Якщо виникають питання, можна телефонувати за тел. 297 57 55 або 297 59 82.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *