ОСТАННІ НОВИНИ

Святослав Літинський: «Нам потрібно культивувати тезу про те, що мова об’єднує державу»

Соломія Головіна

|

Громадський діяч та відомий захисник української мови Святослав Літинський про те, чому за всі роки незалежності України досі не врегулювали мовне питання, а також те, що кожен з нас може робити для захисту української мови як державної:

«Безумовно, якби ми в 1991 році мали сильніші позиції, знали, як працювати, ми б мали це вирішити ще в 1991-1992 роках. Тоді, на мою думку, в нас не було б втрат території, проблем з мовою. Ми б ще тоді всі моменти вирішили. Але що дають оці «якби»…  Ми як нація, як народ дозріли до вирішення цього питання аж у 2019 році, коли майже на 30-му році незалежності України врешті прийняли закон про мову. Він пом’якшений, з відтермінуваннями, але нічого, Слава Богу, ми його прийняли, ми вже чогось добилися. І тепер такі нападки (мова йде про скандальний мовний законопроєкт нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського) на цей закон я особисто дуже болісно сприймаю. Ми ж вже досягнули якогось консенсусу…

По суті, мова об’єднує державу. Нам потрібно культивувати цю тезу і не цуратися захисту своїх прав. Кожен на своєму місці  може по-різному це робити. Якщо ви хочете, щоб вас обслуговували українською мовою, а вам у цьому відмовляють, можете зробити про це хоча б допис у Facebook і адресувати цій компанії, інші люди вас підтримають і вже буде якийсь результат. Якщо маєте більше можливостей і натхнення, можете написати скаргу чи позов…».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: То є Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *