ОСТАННІ НОВИНИ

Голова Нацбанку йде з посади через «політичний тиск». Думки експертів

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Найкращий банкір Центральної та Східної Європи 2019 року – саме такі звання здобув голова Національного банку України Яків Смолій. 1 липня він подав заяву про відставку через «систематичний політичний тиск».

Уродженець Галичини Яків Смолій офіційно очолив НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку. До цього він майже рік виконував обов’язки голови НБУ. За час його управління Нацбанк зумів не лише втримати стабільний курс гривні, а й наростити золотовалютні резерви із 17 до 28 мільярдів доларів.

За словами Яківа Смолія, його відставка пов’язана із політичним тиском нової влади в Україні.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», – заявив Яків Смолій.

У заяві про відставку очільник НБУ вказує, що йде з посади за власним бажанням. Проте така новина викликала паніку на валютному ринку України. Миттєво попит на долар значно перевищив пропозицію, тож Нацбанк був змушений викинути на ринок щонайменше 200 мільйонів доларів, а гривня майже відразу втратила близько 50 копійок за долар.

Своєю чергою у Зеленського кажуть, що будь-які дискусії щодо діяльності Нацбанку мають бути позбавлені політичного забарвлення. Тим не менш у президента вже приступили до консультацій щодо нового глави Нацбанку.

«Нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, про що неодноразово зазначав Президент України. Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності… Наголошуємо, що дискусії щодо діяльності Національного банку України повинні базуватися виключно на засадах професійності та мають бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність Національного банку України», – йдеться у заяві Офісу президента.

Львівський портал зібрав думки відомих політиків та експертів про відставку посадовця, якого вважають одним із найуспішніших в економічному секторі України.

На звільнення Яківа Смолія відразу відреагували у Європі. Посли країн «Великої сімки» назвали таке його рішення «підривом» Нацбанку, що ставить під загрозу надійність реформ в Україні.

«Незалежний Нацбанк – фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку», – йдеться у повідомленні G7.

Міжнародний валютний фонд також прокоментував цей безпрецедентний випадок і відзначив здобутки Нацбанку, яких вдалося досягти під керівництвом Якова Смолія.

«Ми зауважили заяву про звільнення, подану головою НБУ Смолієм. Під його керівництвом, в Україні будо досягнуто істотних звершень у забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку у сучасній макроекономічній політиці. Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови», – сподівається у МВФ.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вважає, що відставка Смолія через тиск «Слуг народу» – це перший крок до обвалу гривні і стрибка цін.

«Заява Голови НБУ про відставку через політичний тиск може закінчити короткий час фінансової стабільності в Україні. Мрії голови фінансового комітету Ради Данила Гетьманцева про вищу інфляцію і слабку гривню можуть здійснитися. Депутатка економічного комітету Людмила Буймістер (нардепка від «Слуги народу», – ред.) надрукує свої омріяні сотні мільярдів. Голова економічного комітету Дмитро Наталуха (Нардеп «Слуги народу», – ред.) роздасть ці сотні мільярдів олігархам «для підтримки промисловості». А ще один олігарх Коломойський зрадіє, бо країна знову піде шляхом до дефолту.

Ні, це не з підручника історії України про початок 90-х, коли ціни за один рік зросли на 10000%. А українці на десятиліття втратили довіру до національної валюти. Це може стати реальністю вже зараз.

Замість того, щоб спробувати зберегти стабільність в країні в час глобальної кризи, політики штовхають її до прірви. І змушують нас згадувати жахи 90-х замість думати про майбутнє. Та боятися, чи не приведуть вони Україну до сьогодення Лівану, де дефолт і обвал банків призвели до девальвації валюти за останній тиждень на 40%, зростання цін на продукти втричі за останні місяці, черг за хлібом та загрози голоду. Це матиме ціну для політиків. Але пережити доведеться всім нам», – повідомив у своєму блозі Гліб Вишлінський.

Заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду Владислав Рашкован підозрює, що відставка керівника НБУ спровокована вимогою друку гривні. А це призведе до відмивання грошей олігархами, знецінення гривні і як наслідок – зростання цін та податкового навантаження на простих українців.

«Товариші депутати, яких вам… ще реформ не вистачає? Хочете надрукувати гроші? Хочете продуктивну емісію? Скільки – 200-300 мільярдів? (сума дірки у держбюджеті, яку спровокував уряд Зеленського, – ред). Може, мало? Зрештою, зупинитися буде складно. Розкрию секрет: гроші в економіку потрапляють не тільки через готівку, у грошей багато каналів. Один із них – кредитування. А пряме фінансування уряду Національним банком заборонене. Для того, щоб це реалізувати, доведеться повертати схеми прокручування грошей через приватні або державні банки, як колись робили для капіталізації державної енергетичної компанії і не тільки.

Хочете, щоб інфляція стала вищою, щоб інфляційний податок впав на плечі найбідніших сегментів населення? Ви дійсно думаєте, що саме так наповнюється бюджет і так «служать народу»? Хочете високої девальвації, щоб знову постраждали прості українські робітники, які отримують дохід у гривні, але виграли «експортери» та олігархи? Чи просто засумували за гойданням курсу української валюти? Хочете, щоб пішов «ненависний» іноземний капітал із країни і внаслідок цього зменшились золотовалютні резерви?

Доступ до рефінансування також хочете повернути, щоб можна було кредитувати «свої» банки, а вони зможуть кредитувати ваш дружній бізнес за дуже низькими відсотковими ставками. Ви дійсно думаєте, що це все ще можливо?

Хочете повернути націоналізований банк в руки попередніх власників? Чи повернути збанкрутовані банки українських олігархів на ринок? Ви дійсно вважаєте, що це саме те, що потребує сьогоднішня банківська система?

Хочете зростання кредитування? А якщо іноземні банки навпаки перестануть позичати? Чи змусите кредитувати державні банки, знищуючи їхні наглядові ради та призначите для них нових менеджерів? Так вже було в минулому. Як сказала одна поважна людина: «В балансах державних банків видно обличчя і хвости всіх попередніх урядів». Ми досі розгрібаємо завали з 2008 по 2014 рік, коли державні банки видали 10 мільярдів доларів кредитів українським олігархам, 100% яких ніхто державі не повернув, а потім знову коштом українських платників податків провели капіталізацію цих банків на ці ж 10 мільярдів доларів. Хочете, щоб міжнародні партнери покинули країну, а весь світ дивиться на Україну як на вигнанця під час світової кризи?

А тепер кілька слів про НБУ:

  1. Найпрозоріший банк у світі в 2019 році за версією Central Banking Awards
  2. Голова НБУ – найкращий банкір у Центрально-Східній Європі за версією GlobalMarkets
  3. Інфляція – 1,7 %
  4. Ставка рахунку НБУ 6% – найнижча в історії незалежної України
  5. Міжнародні резерви НБУ – 28,5 млрд доларів і далі зростали, незважаючи на кризу
  6. Курс гривні хоча і плаваючий, але стабільний
  7. Банківська система має адекватну ліквідність
  8. Нуль неплатоспроможних банків в системі
  9. Суспільство знає реальних власників 100% українських банків
  10. Банківська система прибуткова три роки поспіль», – повідомив Владислав Рашкован.

Колишня міністрка охорони здоров’я України Уляна Супрун переконана: політичний тиск на НБУ є вкрай небезпечним для фінансової стабільності України. Коли запустять «верстат з друкування грошей», який не спрацює, Україна опиниться у фінансовій ізоляції. Виходом з неї може стати поворот у бік Росії,  а саме до цього невпинно веде країну Зеленський та його політична команда.

«Йдеться про тиск на Смолія та НБУ з боку президента і депутатів-прихильників Коломойського, які прийшли у Верховну Раду захищати інтереси олігарха, про проведення чергового аудиту діяльності НБУ, про ініціювання постанови щодо визнання роботи Нацбанку «незадовільною» (попри те, що НБУ визнаний у світі як один з найкращих національних банків за його ефективну та прозору роботу, про створення тимчасової слідчої комісії щодо якихось міфічних неправильних дій керівництва НБУ, регулярні натяки на можливі кадрові зміни. Вже давно НБУ та його керівництво зазнає систематичного тиску з боку влади з вимогою бути поступливішими і керуватися в ручному режимі, що в контексті фінансової стабільності країни — вкрай небезпечно.

Національний банк — незалежна державна інституція, яка забезпечує цінову та фінансову стабільність, стримує інфляцію та сприяє економічному зростанню країни…

Незалежний Нацбанк — це, передусім, основа стабільності банківської системи і внутрішньої забезпеченості країни грошима. У країнах, де банківська система стабільна, незалежна та нормально працює, є достатньо власних ресурсів у випадку настання кризи, як наприклад, пандемії COVID-19.

Інституційна незалежність НБУ — це також ключова умова співпраці з міжнародними партнерами та інвесторами. Те, що сталося — пряме свідчення, що НБУ свою незалежність втрачає, а для міжнародних інвесторів (МВФ, G7, Світового банку та інших) це команда про завершення співпраці та тотальна втрата довіри. Адже окрім того, що незалежність НБУ підірвано, це сталося якраз після того, як Україна отримала транш від МВФ. В очах іноземних інвесторів — це просто обман і прояв абсолютної некомпетентності та інфантильності української влади, яка діє всупереч рекомендаціям міжнародних партнерів.

Утім, виявляється, що у «слуг» є магічне рішення щодо виходу України з економічної кризи. Тиждень тому депутатка Людмила Буймістер опублікувала відео, в якому розповідає про швидкий спосіб «підняти» економіку країни, просто почавши друкувати гроші (це називається емісія).

У відео депутатка спирається на думки ефемерних “провідних економістів світу” та вказує, що це роблять в таких країнах, як наприклад, США та Британія. Але цей спосіб не лише не підходить для України, а й може обернутися реальною фінансовою катастрофою.

Покрити дефіцит бюджету через емісію — це вимога до НБУ увімкнути друкарський станок. Нацбанк відмовляється це робити, адже такий спосіб заповнення бюджету може мати катастрофічні наслідки у вигляді інфляції та гіперінфляції в країні, що вже відбулося, наприклад, в 1990-х роках після розпаду Совєцького союзу. Тоді через тиск влади на центральний банк було запущено друкарський верстат, і це все завершилося фінансовим колапсом із багатомільйонними купонами.

Що б не розповідали олігархічні медіа та політики, реформа, яку втілила Валерія Гонтарева і продовжив Яків Смолій — стала однією з найуспішніших реформ в країні. Саме через це Гонтареву ненавидять та переслідують люди, які роками грабували Україну на мільярди гривень через свої неплатоспроможні банки. Ці зміни були непопулярними та болючими, утім зберегли країну від втрати мільярдів гривень.

Зараз, коли міжнародна спільнота стає свідком того, що відбувається відкат і чинна влада прагне в ручному режимі керувати, прямо порушуючи вимогу зберегти незалежність НБУ, у нас фактично не залишається надії на підтримку міжнародних партнерів.

Коли запустять верстат з друкування грошей, і це не спрацює, через недолугі дії чинної влади ми опинимося у фінансовій ізоляції. Виходом з якої може стати розвертання у бік Росії, до чого невпинно веде країну Зеленський та його політична команда», – переконана Уляна Супрун.

Політичний консультант, президент Розвиткової Агенції досліджень та аналітики RADA Євген Магда вважає, що тиск на Яківа Смолія був спровокований Офісом президента, а сам Володимир Зеленський не зовсім усвідомлював суть роботи НБУ.

«Очевидно, що головною новиною тижня стала заява про відставку голови правління Національного банку України Якова Смолія на ім’я Президента України Володимира Зеленського у якій він зазначив, що постійний політичний тиск не дозволяє йому ефективно виконувати обов’язки. Він підкреслив, що цей демарш має на меті не допустити подальшого руйнування національної банківської системи. На жаль, відставка вже мала свої негативні для України наслідки. Міністерство фінансів України було змушене відкликати розміщення євробондів на суму понад 1,5 мільярда євро, а також вже відбулися негативні коливання на ринку готівкової валюти.

Смолій був призначений на свою посаду що за президента Петра Порошенка. Незважаючи на всю ефективність його роботи, Нацбанк неодноразово критикували представники фракції «Слуга народу» і Офісу президента. Власне, сам президент під час підсумкової пресконференції 20 травня дав публічну обіцянку зламати Нацбанк для того, щоб були дешеві кредити. І це тоді, коли облікова ставка кредитування національного банку складає всього 6%, що є найнижчим результатом за всі роки незалежності України… Також Зеленський телефонував голові державного «Укрексімбанку» і питав, чому він так неефективно працює… Це, власне, й свідчить про нерозуміння фінансової політики Володимиром Зеленським, про нерозуміння основ цієї політики і про розуміння того, як вона має функціонувати… Не пригадаю за Володимиром Зеленським роботи у фінансових установах, він наче юрист за освітою, але все-таки відомо, що у нього не було часу на те, щоб практикуватися у цій сфері», – повідомив Євген Магда в ефірі телеканалу Еспресо.

Не обійшлося і без провокацій. Журналіст 1+1, нардеп від «Слуг народу», заступник голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський вкотре потрапив у скандал. Він цензурних слів про Яківа Смолія не підбирав. Скрін Марти Оліярник подаємо без коментарів.

Як відомо, ще навесні цього року Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – до 2025 року.

Кого поставлять новим очільником Національного банку України «Слуги народу», наразі невідомо. У кулуарах парламенту ходять чутки, що ним може стати черговий нардеп «Слуг народу» Данило Гетманцев. Також обговорюють кандидатуру колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *