ОСТАННІ НОВИНИ

Чому Вакарчук вдруге покинув політику. Думки експертів

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Двічі в одні річку входячи… Львівський співак Святослав Вакарчук вдруге достроково покидає парламент. Відповідну заяву про складання повноважень народного депутата України уже зареєстровано. Про це повідомив сам артист на брифінгу у четвер, 11 червня.

«Рік тому, коли ми в цей час були на виборах, мене постійно питали виборці, питали люди, які приходили на зустрічі, на мітинги: яка моя основна мета приходу в політику. І я тоді говорив всім одну й ту саму річ, що моя мета – це привести в парламент нових, професійних, порядних, патріотичних людей. Мене не цікавлять посади, мене не цікавить політична кар’єра, мене не цікавить влада. Я хочу змін у країні. Для цього, безумовно, потрібно змінювати парламент.

І от, я вважаю, що великою мірою наша задача здійснилася. Фракція «Голос» хоч і невелика, але дуже впливова в парламенті. Це, на мою думку, найкраща фракція в парламенті. І я пишаюся тим, що можу стояти поруч із кожним з них…

Ви добре знаєте, що останні три роки на мене персонально постійно намагаються лити інформаційне лайно, дезінформацію, бруд, відверті маніпуляції та й просто якийсь негатив. Скажу чесно: на мене це ніяк не діє. Лийте на здоров’я. Але, важливий аспект, це все з’явилось тоді, коли в чиїйсь хворобливій уяві з’явилась параноїдальна думка про те, що я буду балотуватись в президенти. І з того часу не припинялась…

Вакуум, який був створений тиском безпрецедентної політичної кампанії під час президентських виборів розділив країну на тих, хто за Зе і тих, хто за Пороха. Ми дали їм альтернативу…

Підсумовуючи сказане я вважаю частково свою місію виконаною… Сьогодні я зареєстрував заяву про складання повноважень мною народного депутата України, вона зареєстрована і, сподіваюсь, найближчим часом отримає належний розгляд. Разом з тим хочу наголосити, що це рішення ніяким чином не означає, що я припиняю свою політичну діяльність або не дай бог припиняю свою діяльність у політичній партії «Голос». Ми є, були і будемо однією командою…

Політиків треба сприймати не за їхніми словами, піаром, шумом їхніх телеканалів або за кількістю грошей, вкладених у їхні піар-кампанії. Політиків треба оцінювати по їхніх справах», – заявив на брифінгу Святослав Вакарчук.

Львівський портал зібрав думки відомих львів’ян, політиків, політологів про вчинок Святослава Вакарчука, який перед виборами давав щедрі обіцянки своїм прихильникам та у підсумку вирішив вдруге вийти із політики.

Олігархат використав партію «Голос», що збити підтримку Петра Порошенка і його політичної сили у Львові – переконаний львівський науковець і політолог Іван Матковський.

«З поваги до світлої пам’яті професора Івана Вакарчука, якого ми всі недавно провели у вічність, я б не писав нині із іронією і обуренням про його сина, недовершеного політика, але видатного (світового рівня) співака і музиканта. Якщо хто забув, то спочатку у президенти мав балотуватися «Океан Ельзи», а не «95 Квартал». Далі олігархат вирішив використати партію «Голос», щоб збити підтримку у Львові Петра Порошенка і його політичної сили. Ми всі це розуміли, але одні не хотіли цього бачити, а інші вдавали, що не бачать.

Йдуть місцеві вибори. Покажіть дулю на виборах тим, хто підтримував партію «Голос», або хто належить до її рядів. А Вакарчукам треба дати спокій. Попри все вони плідно попрацювали над популяризацією української культури і трансформацією українського суспільства. Хто з нас зробив більше? Йде – треба подякувати і йти далі. Кожен у свій бік», – вважає Іван Матковський.

Політика – це не тільки обличчя, це важка професія і робота, яка потребує не лише певних чеснот, але й вмінь, навиків, досвіду коментуючи ситуацію повідомила народна депутатка від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко.

«Я щиро бажаю Славку гармонії з собою і світом. Мені подобається його творчість. Ми працювали в одному комітеті і йому було там некомфортно. Як і нам з Марією Іоновою, бо важко уявити собі щось більш тоскне і беззмістовне, ніж нинішній комітет закордонних справ. Як і щось більш тоскне, дрібне, дискомфортне, непрофесійне і здеградоване, ніж нинішня Верховна Рада.

Я не хотіла йти в цей парламент, і це щиро, я говорила про це з моїми колегами влітку і серйозно обмірковувала «політичну відпустку». Але в тих умовах не мала права залишити команду, піти відпочивати, коли наші виборці почувалися розгубленими і потребували сили і єдності. Зараз навіть трохи заздрю Славку, бо мріяла б піти з цього складу парламенту. Але… українці, виборці, прихильники, світ, команда чекають від мене і нас сили і єдності, мужності, стійкості, іноді навіть безбашенності, гостроти, відстоювання принципів. Це непросто дається, в тому числі емоційно.

Нехай в Вакарчука все складеться в творчості і позаполітичних проектах, щиро. Він дійсно культова для багатьох українців постать. Але політика – це не тільки обличчя, це важка професія і робота, яка потребує не лише певних чеснот, але й вмінь, навиків, досвіду.

Висновок: демократичні політичні сили мають об’єднатися, й чим скоріше – тим краще. Мені дуже імпонують деякі люди в «Голосі». В нас спільні європейські цінності. Разом ми були б чудова проукраїнська команда. Місцеві вибори – гарний час для об’єднання, вірю в це.

РS. Для конспірологів. Це мій пост, і моя думка», – зазначила Ірина Геращенко.

Багатьох підставив– засмучена колишня речниця Української Галицької партії Анна Герич.

«Ну, не здивував. Бо відколи знявся з голови партії «Голос», я цього чекала. Але, думаю, багатьох підставив :( », – переконана Анна Герич.

Сміх сміхом, але вдруге людина, яка веде за собою виборців, банально кидає їх, здаючи мандат – вважає керівник Центру експертних досліджень «Тема» Роман Онишкевич.

«Я не здамся без бою», – заспівав героїчний Славко Вакарчук і склав депутатський мандат. «А не й…б тебе у вухо», – напевно, подумав другий Славко, той що кандидат у мери Львова Рущишин, який кілька днів до демаршу співака розвісив борди із ним рідним і собою ріднішим. А най би Славко (той, що Рущишин) вліз у шкіру Славка (того, що Вакарчук): тут свіжі вибори накльовуються, можна поспівати, копійчину заробити, а дурнувата партійна прив’язка повітря позбавляє.

Сміх сміхом, але вдруге людина, яка веде за собою виборців, банально кидає їх, здаючи мандат. Тепер тим, хто голосував за Вакарчука залишається хіба заспівати його гарну пісню «Сосни», але з наголосом на другому складі».

Піти треба було або на самому початку, або вже після місцевих виборів – вважає виконавець Олександр Положинський.

«Вдячний Святославові Вакарчуку, що він очолив партію «Голос» і провів її в парламент. Так, я очікував, що у Верховній Раді Святослав довго не витримає й складе повноваження. Дивуюся, що він не зробив цього раніше, шкодую, що він робить це напередодні місцевих виборів.

На мою думку, піти треба було або на самому початку, або вже після місцевих. Але тепер “Голос” очолює крута Kira Rudik, я вірю в неї та продовжую лишатися другом і прихильником її партії.

Славко зробив свою справу, Славко може йти», – вважає Олександр Положинський.

Додамо, що партія «Голос» Святослава Вакарчука була створена під позачергові вибори 2019 року, які на гребені популярності «Зе-команди» ініціював президент Володимир Зеленський. Співак Вакарчук був першим номером у списку «Голосу» та завдяки своїй відомості та підтримці привів до парламенту 20 народних депутатів…

Це вже не вперше Святослав Вакарчук покидає велику політику. У 2007 році він ставав нардепом від політсили «Наша Україна – Народна самооборона», але через рік присутності в політикумі склав свої повноваження, як і сьогодні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *