ОСТАННІ НОВИНИ

Рада церков ініціює зустріч зі Шмигалем через обмеження для храмів

Ольга Денисяка

|

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій хоче зустрітися з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та попросити, щоб уряд врахував потреби релігійних громадян у малих храмах. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ради.

 

На думку релігійних діячів, рішення уряду щодо запровадження адаптивного карантину, прийняте 20 травня 2020 року, є певним прогресом у забезпеченні конституційного права на свободу віросповідання.

«Водночас запропоновані в постанові Кабінету Міністрів України заходи не враховують у повній мірі релігійні потреби віруючих громадян, а також на практиці можуть ускладнити проведення богослужінь, насамперед у малих храмах і молитовних будинках», – йдеться в повідомленні.

У Раді церков зазначають, що постанова уряду не передбачає наступних етапів послаблення обмежень для релігійних заходів, але передбачає відкриття дитячих садків (з 25 травня), закладів громадського харчування та культури (з 10 червня). При цьому, згідно з постановою КМУ, умовою проведення масових заходів у закладах культури є перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, а для релігійних заходів ця вимога вдвічі суворіша – не більше однієї особи на 10 кв. метрах.

Також у повідомленні йдеться, що такий непропорційний підхід викликає нерозуміння дій уряду у багатьох віруючих.

У зверненні наголошується, що найбільше Раду церков найбільше турбує, що для малих релігійних споруд і молитовних приміщень послаблення карантину може мати протилежний ефект, бо дотримання умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. метрах може означати присутність на богослужінні менше 10 осіб. Там вважають, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду.

Як повідомляв Львівський портал, в Україні з 22 травня до 22 червня діятиме адаптивний карантин. Зокрема, місцевій владі дозволили вирішувати, чи пом’якшувати карантин, зважаючи на рівень захворюваності. Детальніше про те, як в Україні збираються послаблювати карантинні обмеження, читайте тут.

З огляду на епідемічну ситуацію на Львівщині карантин в регіоні продовжили до 29 травня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *