ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч вдівічі зменшилася кількість хворих на ботулізм

Вероніка Рой

|

Порівняно із 2019 роком кількість тих, хто захворів на ботулізм зменшилась вдвічі, а число померлих від цієї недуги – втричі. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Центру громадського здоров’я.

 

Як повідомляється, з початку 2020-го року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. Серед них – 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.

«Порівняно із минулим роком, цьогоріч кількість тих, хто захворіли на ботулізм зменшилась вдвічі, кількість померлих – втричі. Зокрема, у 2019 році померло 3 людини: у Запорізькій області двоє та одна у Чернігівській області. У 2020 році померла одна людина у Вінницькій області», – інформують у ЦГЗ.

Цього року понад 60% людей, які захворіли на ботулізм – чоловіки. У 2019 році понад 60% тих, хто захворіли були жінки. І 60% людей, що захворіли – це особи віком 25—55 років.
Всі постраждалі у поточному році мали можливість отримати протиботулінічну сироватку.

Цьогоріч захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Вінничині (5), Донеччині (1), Житомирщині (1), Київщині (1), Закарпатській області (1), Чернігівщині (3), Черкаській області (1), Хмельниччині (1) та Києві (1).

У Центрі громадського здоров’я інформують, що ботулізм має сезонність. Переважно підйом захворюваності спостерігається у травні-червні.

«Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання (у 13 постраждалих – 86,6%), була виготовлена в домашніх умовах. Шестеро захворілих вживали рибну продукцію, виготовлену в побутових умовах або невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням: м’ясних консервів та інших виробів із м’яса (у 6 захворілих); овочевих та грибних консервів (у 2 людей, які захворіли)», – зазначають у ЦГЗ.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від споживання їжі, про якість котрої споживачу достеменно невідомо.

Симптоми ботулізму:

  • Неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, важкість ковтання, відчуття сухості у роті, м’язова слабкість).
  • У кожного другого хворого, першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.
  • Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів. За відсутності адекватної терапії, смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2—3-й день хвороби.
  • У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.
  • Інкубаційний період може тривати від 2—3 годин до 10 днів.
  • Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря.

Як вберегтися від ботулізму:

  • ретельно мийте руки, продукти і посуд;
  • під час консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно протягом двох діб прогрівати за температурі 100°С 5 хвилин, після чого простерилізувати консерви за температури 100°С не менше 40-60 хвилин з подальшим герметичним упакуванням. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту такої банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно почистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не можна купувати і вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Як писав Львівський портал, у 2019 році у Львівській області зареєстрували два випадки ботулізму: у Перемишлянському та Жовківському районах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *