ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні стали доступні електронні паспорти. Як скористатися?

Вероніка Рой

|

Електронні версії ID-картки та закордонного біометричного паспорта вже доступні усім громадянам України у мобільному додатку Дія. Про це інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

 

Паспорти у смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових та пластикових документів та мають таку ж юридичну силу – це засвідчує постанова Кабінету міністрів. Е-паспорт посвідчує особу громадянина там само, як і ID карта чи біометричний закордонний паспорт всередині країни. Загалом таких паспортів, починаючи з 1 січня 2015 року, видано подан 19,6 млн українців.

«Вже зараз, в умовах карантину, цифрові паспорти можна використовувати як посвідчення особи на випадок, якщо зупинить поліція. Крім того, з електронним документом у межах України можна отримувати поштові послуги та проводити банківські операції, підтвердити досягнення повноліття при купівлі в магазині сигарет чи алкоголю, отримати медичні послуги та багато іншого», – пояснюють у Мінцифри.

За цифровим паспортом також можна скористатися бібліотекою, отримати послуги зв’язку, входити в адмінбудівлі та отримувати державні послуги у ЦНАПах, на порталі «Дія» або для одержання коштів при поверненні товару.

Електронний паспорт у «Дії» формується автоматично, за умови наявності усіх необхідних відомостей про відповідний документ в Єдиному державному демографічному реєстрі.

У Мінцифри запевняють, що цифровий паспорт – більш надійний, ніж паперовий та не менш надійний, ніж пластиковий.

«Щогодини мобільний застосунок «Дія» оновлює інформацію про документи в реєстрах, а кожні три хвилини формується унікальний QR-код, за яким з будь-якого смартфону, де встановлено Дію, можна перевірити паспорт. Понад 17 тис. українців тестували е-паспорти майже місяць і відтепер кожен може скористатися паспортом у смартфоні! Україна – одна з перших у світі держав, де можливо користуватися е-паспортом без потреби пред’являти паперового чи пластикового аналогу. І перша в світі, що надає найбільш повний перелік життєвих ситуацій застосування цифрового паспорту», – додають у міністерстві.

Нагадаємо, у межах урядової ініціативи «Держава в смартфоні» 6 лютого в Україні офіційно запустили мобільний додаток «Дія». Це – онлайн-сервіс державних послуг, який має полегшити життя українців і трансформувати Україну в цифрову державу. Детальніше про те, як нинішня влада планує діджиталізовувати Україну, читайте у матеріалі Львівського порталу: «Держава в смартфоні». Які держпослуги українцям надаватимуть онлайн».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *