ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк попередив про збільшення шахрайств під час карантину

Ольга Денисяка

|

Під час карантину в Україні активізувалися шахраї, які масово розсилають СМС-повідомлення від імені банків із пропозицією отримати нібито «державну допомогу». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Національного банку України.

 

Шахраї вимагають повідомити номер  платіжної картки, термін її дії та іншу інформацію. Зміст таких повідомлень може дещо різнитися, проте їх мета однакова – отримання персональних відомостей про громадян та їхні платіжні картки.

Національний банк застерігає:

  • не відповідайте на такі повідомлення;
  • не телефонуйте за вказаними номерами;
  • не переходьте за посиланнями, що містяться в таких повідомленнях;
  • не розголошуйте та не пересилайте нікому в жодному разі свої персональні дані, термін дії платіжної картки та код безпеки CVC (три цифри на звороті картки).

«Працівники банків не мають права та повноважень запитувати ваші персональні дані, ПІН-коди до платіжних карток, динамічні коди підтверджень платежів та будь-яку іншу інформацію стосовно ваших рахунків», – наголосили в Нацбанку.

Також в НБУ заначають, що в разі нарахування будь-яких пенсійних, соціальних чи інших державних виплат (зокрема одноразової допомоги в розмірі 1000 грн) банки не телефонують клієнтам, не пишуть смс повідомлень, не запитують номер платіжної картки, термін її дії та інші персональні дані.

Львівський портал повідомляв, що в поліції Львівщини спростували інформацію, що зараз шириться у соцмережах, про так звані «бригади медиків», які пропонують мешканцям провести у квартирах дезінфекцію для убезпечення від коронавірусу, а потім використовують сльозогінний газ і обкрадають помешкання.

Раніше у Львівській міській раді інформували про те, що невідомі в масках та захисних костюмах під приводом потреби провести дезіфекцію намагалися потрапити у помешкання пенсіонерки. Однак жінка не відчинила їм двері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *