ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують переглянути онлайн-вистави Оперного театру

Соломія Головіна

|

Незважаючи на те, що показ вистав у Львівській національній опері призупинено через карантин, театр надає можливість безкоштовно переглянути улюблені вистави вдома онлайн. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

 

Найкращі опери та балети глядачі зможуть побачити на YouTube-каналі Львівської національної опери за посиланням: https://www.youtube.com/user/OperaLviv/videos.

Щоп’ятниці, суботи та неділі вистави з репертуару театру будуть доступні для перегляду. Вже цього тижня – 20, 21 та 22 березня відбудуться покази опер українських композиторів Миколи Лисенка та Євгена Станковича, а також балетів Ігоря Стравінського:

  • 20 березня, п’ятниця о 19:00 – вистава «Правда під маскою», що об‘єднує два балети − «Пульчинелла» та «Весна священна» композитора з українським корінням Ігоря Стравінського;
  • 21 березня о 12:00 – опера «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка;
  • 21 березня о 19:00 – феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича.
  • 22 березня о 12:00 – опера «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка;
  • 22 березня о 19:00 – феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича.

Вистава «Правда під маскою»

Прем’єра вистави «Правда під маскою», поставленої хореографом з Італії Марчелло Алджері та американським диригентом українського походження Теодором Кучаром, відбулася на Львівській сцені у 2018 році. У листопаді 2019-го ця постановка здобула перемогу у номінації «краща хореографічна / балетна / пластична вистава» ІІ Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА».

У концепції вистави прочитуються два основних аспекти життя. «Пульчинелла» – символ всього того, що приховане під маскою і готове змінюватися з хитрістю, відповідно до обставин. «Весна священна» натомість є правдивою реальністю, яка живе всередині нас. Отже, з одного боку, маска – під якою ховаємо своє «я», з іншого боку – «я» постає як істина. Впродовж вистави змінюється і підхід до хореографії – від класичного балету на пуантах в «Пульчинеллі» до модерної пластики у «Весні священній».

Опера «Наталка Полтавка»

Опера «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка, прем’єра якої відбулася 1889 р., написана за однойменною п’єсою Івана Котляревського. Цей твір вивчають ще у школі, а мелодії з опери – відомі і рідні серцю кожному українцю! Адже понад 200 років Наталка Полтавка – улюблениця українського театру, а згодом сюжет про кмітливу дівчину постав і на оперній сцені. Пісенні номери опери розкривають ключові моменти сюжету – тут і прониклива лірика закоханих, жартівливі пісні та діалоги, і щасливий фінал розумної та вірної Наталки та її нареченого Петра!

Феєрія «Коли цвіте папороть»

Феєрія «Коли цвіте папороть» сучасного українського композитора Є. Станковича – це вражаючий спектакль, що поєднує енергетичну музику, хорове виконавство, народні традиції обрядовості і сучасну хореографію. Доповнює враження – яскраве дійство з використанням 3D-технологій.

Новітня прем’єра феєрії відбулася на сцені Львівської національної опери наприкінці 2017 року. Та до того часу – твір пережив десятиліття забуття, будучи забороненим Радянською владою. «Я щасливий, що тепер у Львові мій твір відроджується по-новому, першим у грандіозному проекті Василя Вовкуна «Український прорив», − відзначив композитор Євген Станкович.

Вже наступного тижня на глядачів чекають нові онлайн-вистави з репертуару Львівської національної опери, тож поціновувачів оперного мистецтва закликають слідкувати за новинами!

Раніше Львівська національна опера опублікувала календар перенесених постановок у зв’язку з «коронавірусним карантином», який триватиме до 3 квітня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *