ОСТАННІ НОВИНИ

Новорічна ялинка 2019. Як перевірити легальність та які штрафи за незаконну вирубку

Вероніка Рой

|

Державні лісогосподарські підприємства розпочали реалізацію новорічних ялинок. Цього року заплановано реалізувати понад 500 тисяч штук новорічних красунь. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

Громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. В управління лісового та мисливського господарства наголошують, що це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.

«По Україні середня ціна, при купівлі ялинок у державних лісгоспах, становить 75 грн за погонний метр. Ялинки у горщиках можна придбати в середньому від 100 гривень (ціни формуються в залежності від породи та розміру)», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, у лісгоспах можна придбати: сосну звичайну, сосну палласу (кримська), ялину європейську (смерека), ялицю білу (піхта).

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами, аби мешканці значи, чи вони легальні. Вони будуть промарковані:

  • самоклейними етикетками

  • пластмасовими бирками-стяжками

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У неї вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності.

Також з метою перевірки легальності походження новорічної красуні було розроблено програмне забезпечення для Android, за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки. Програму можна безкоштовно встановити з Google Play Market. Крім цього, легальність ялинки можна перевірити і на сайті Державного агенства лісових ресурсів України.

Про факти зловживання або виявленні порушення просять повідомляти до територіальних органів Національної поліції та Держлісагентства.

Також в управлінні лісового та мисливського господарства нагадують про штрафи за незаконну рубку новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту).

Зокрема, штраф за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

Незаконне вирубування хвойних дерев на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду за межами населених пунктів передбачає:

Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів складає:

Крім того, лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-1020 грн), а посадові особи від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів (2550-5100 грн).

Також незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000-25500 грн) або арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються обмеженням волі на термін від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Дії вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів (25500-34000 грн) доходів громадян або обмеженням волі на термін від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий термін.

Нагадаємо, у Львові затвердили перелік місць, де можна торгувати хвойними деревами. Загалом у переліку дозволених місць для торгівлі ялинками – 21 локація. З їх переліком можна ознайомитися тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *