ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк ввів в обіг набір пам’ятних монет, присвячений традиційним яворівським іграшкам

Ольга Денисяка

|

Сьогодні, 20 листопада, Національний банк вводить в обіг пам’ятні монети «Коник», «Пташка» і «Гультяї» номіналом 2 гривні кожна. Срібні монети незвичної дев’ятикутної форми входять до набору «Яворівська забавка» та присвячені цьому унікальному явищу української культури. Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України.

 

«Усі монети мають номінал 2 гривні, виготовлені зі срібла 925 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті кожної – 7,78 г. Форма монет – дев’ятикутна, вони оздоблені кольоровим друком (тамподруком).Тираж їх – 5 000 штук (кожної)», – йдеться в повідомленні.

Ціна НБУ на цей набір пам’ятних монет сьогодні становить 1 325 гривень. Ознайомитися з переліком пунктів продажу пам’ятних монет можна за посиланням.

Осередком виготовлення колоритних забавок із дерева, що мають забавляти, бавити, заспокоювати, є місто Яворів Львівської області, а також прилеглі села. Згадки про перші забавки датуються 17 століттям, а як окремий вид художньої обробки дерева вони стали відомими наприкінці 19 століття.

Більшість забавок (деркачі, пташки, гультяї, візочки, тарахкальця, коники) можуть рухатися та видавати звуки. Їх зазвичай прикрашають традиційним яворівським розписом у червоному, зеленому, жовтому та білому кольорах. Цей розпис, який ще називають «вербівкою» або «яворівкою», має свої давні традиції.

Незважаючи на зовнішню простоту, забавка має дивну притягальну силу і є чимось більшим, ніж просто іграшка. Її наділяють властивостями оберега, а мистецтво створення яворівських забавок передають з покоління в покоління.

На аверсі монет набору в обрамленні стилізованих елементів яворівського розпису розміщені зображення яворівського коника, яворівської пташки та яворівських гультяїв. Вони відтворені у кольоровій версії й на реверсі монет за допомогою технології тамподруку.

Фото: НБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *