ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні почалось розведення військ у Золотому, – Пристайко

Ольга Денисяка

|

Розведення військ у Золотому розпочалося сьогодні і відбувається під контролем СММ ОБСЄ, яке має офіційно зафіксувати цей процес. Про це заявив журналістам міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у кулуарах першого інвестиційного форуму «RE:think. Invest in Ukraine» у Маріуполі, повідомляє Укрінформ.

 

«Розведення військ у Золотому відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня», – сказав Пристайко.

Він додав, що відведення має бути перевірене і підтверджене СММ ОБСЄ, яка повідомить про це міжнародних партнерів.

«Ми дали їм (СММ – ред.) час на підготовку. Так було домовлено з ними, що вони мають підготуватися, провести більше нарядів, поставити відео, щоб побачити цей процес відведення, перевірити і доповісти нам і Росії, Німеччині і Франції, що відведення завершилося», – зазначив міністр.

За словами Пристайка, українська сторона не втручається у процес контролю СММ відведення військ, оскільки хоче, щоб цей процес був «абсолютно нейтральний і прозорий, як вони це роблять».

«Ми читаємо їхні звіти. Але ми так само читаємо щоденно інформацію про обстріли. Наприклад, у Золотому останній обстріл був 18 жовтня, по запевненню СММ, тобто дестяь днів тому. Сім днів ми витримали, передали СММ, що ми готові ( до розведення – ред.), дали їм день на підготовку і починаємо розведення. Далі буде Петрівське», – зазначив міністр.

Водночас він акцентував увагу, що процес відведення є контрольованим, «це не те що, ми кинули сіру зону і це не таке далеке відведення, щоб ми не могли повернутися»

Нагадаємо, 1 жовтня президент Володимир Зеленський під час термінового брифінгу заявив, що на переговорах у Мінську досягнуто домовленостей про початок розведення сил у Петрівському та Золотому, що в Луганській області України.

Розведення сил було заплановано на 7 жовтня, але обстріли бойовиків його зірвали. В українському Міноборони повідомили, що ЗСУ технічно готові до розведення військ у Петровському і Золотому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *