ОСТАННІ НОВИНИ

Дифтерія в Україні: скільки мешканців Львівщини охоплені вакцинацією від цієї недуги

Вероніка Рой

|

Станом на 1 жовтня 2019 року в Україні щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією. Загалом за вказаний період щеплено лише 200 000 дітей віком до року та 1,5 млн дорослих. Про це інформує пресслужба Центру громадського здоров’я України.

 

Зокрема, серед мешканців Львівської області щеплено від дифтерії 72,4% дорослих та 53, 8% дітей до 1 року, згідно з плановою вакцинацією.

(Натисніть на зображення для його збільшення)

Зазначимо, що на 28 жовтня 2019 року в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, з них 18 — протягом жовтня. П’ять випадків підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії. Імунітет запобігає важкому перебігу хвороби.

Вакцинуватися безкоштовно можна у кабінетах щеплень закладів охорони здоров’я.

Вакцинація дітей

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), для ослаблених дітей, так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.

Вакцинація від дифтерії здійснюється у:

  • 2 місяці (перше щеплення),
  • 4 місяці (друге щеплення),
  • 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.
  • Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП),
  • У 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-м).

Щеплення дітей до 7 років з порушенням Календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти кашлюку до 6 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти кашлюку дитиною до 6 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.

Дітям, старшим 7 років, та дорослим, які раніше не були щеплені або не мають даних щодо вакцинації, проводять щеплення АДП-м триразово. Ревакцинація дітей віком 15 –18 років, які отримують щеплення поза цим Календарем, здійснюється з мінімальним інтервалом у 3 роки після останнього щеплення для профілактики дифтерії та правця.

Вакцинація дорослих

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять АДП-м у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією через кожні 10 років.

Центр громадського здоров’я України нагадує, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості в усіх регіонах.

Нагадаємо, у Львівській обласній інфекційній лікарні на сьогодні в наявності є лише вісім протидифтерійні сироватки. Про те, які симптоми має дифтерія та до яких наслідків це захворювання може призвести, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *