ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія просить Авакова віддати УГКЦ приміщення при храмі Климентія Шептицького, які використовує університет МВС

Соломія Головіна

|

Львівська міська рада звернулася до президента України, голови Верховної Ради, міністра внутрішніх справ щодо передачі УГКЦ приміщень на вулиці Кривоноса,1 при храмі блаженного Климентія Шептицького, які використовує Львівський державний університет внутрішніх справ. За це сьогодні, 10 жовтня, під час сесійного засідання проголосувало 46 депутатів. Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як зазначається у заяві депутатів, два поверхи монастирського комплексу та прилеглу територію нині використовує університет МВС. Відтак мерія закликає перших осіб держави посприяти передачі цих приміщень церкві.

«У центральній частині Львова на вулиці Кривоноса, 1 розташовується унікальна пам’ятка сакральної архітектури 17 ст – монастирський комплекс храму священномученика Климентія Шептицького (УГКЦ). Протягом останніх років ЛМР провела низку ремонтно-реставраційних робіт для відновлення святині. На території, прилеглій до монастирського комплексу, розробляється концепція створення історико-культурного музею, присвяченого Революції Гідності. Окрім цього, зараз ведуть активні роботи з будівництва меморіалу Небесної Сотні та створення музею. Однак два поверхи монастирського комплексу, а також прилеглу територію сьогодні використовує Львівський державний університет внутрішніх справ. У зв’язку з цим ЛМР звертається до вас з проханням посприяти передачі зазначених приміщень церкві блаженного Климентія Шептицького. А також передати місту земельну ділянку поруч для створення музею в пам’ять Героїв Небесної Сотні», – зазначається у зверненні.

При цьому ЛМР готова запропонувати університету земельні ділянки на вулиці Під Голоском та в районі вулиці Миколайчука, передбачених містобудівною документацією для будівництва.

Раніше Львівський портал вже писав про те, що мерія запропонувала приміщення, які можуть передати Львівському університету внутрішніх справ. Таким чином приміщення на вул. Кривоноса, 1 зможуть передати храму блаженного Климентія Шептицького (УГКЦ) для створення там Музею митрополита Андрея Шептицького.

Як відомо, монастир і церква на Кривоноса, 1 мають статус пам’яток історії та перебувають під охороною ЮНЕСКО. Спершу приміщення костелу було на балансі у Львівській міські раді. Однак рішенням сесії та виконкому Львівської мерії у 2011-2012 році ці приміщення передали Міністерству внутрішніх справ.

Раніше, настоятель храму святого Климентія Шептицького отець Севастіян Дмитрух повідомляв, що може оголосили голодування, якщо церкві не повернуть приміщення на вул. Кривоноса, 1. У свою чергу, МВС відмовлялося передавати це приміщення церкві.

Фото: РІСУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *