ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові бізнесмени обговорили інвестиційну привабливість малого і середнього підприємництва

Олена Карп'юк

|

У Львові відбувся форум «Інвестиційна привабливість малого і середнього підприємництва», організований Центром інформаційної підтримки бізнесу. На захід з’їхалися бізнесмени не лише з різних міст України, а й зі сусідньої Польщі, представники ЄБРР, фахівці європейських бізнес-ініціатив та експерти провідних фінансових корпорацій. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Форум зібрав здебільшого власників малого та середнього бізнесу (МСБ). Тут вони мали нагоду дізнатися про те, як зробити свою справу інвестиційно привабливою, ознайомитися з основними типами інвестицій, а також надихнутися історіями ефективних українських та польських компаній, яким успішно вдалося залучити капітал.

«На форумі підприємці мали нагоду налагодити контакти між собою, адже спілкування у бізнесі – ключова річ, а також обговорити болючі для них теми. Однією з таких тем є доступ до капіталу. Велика частка нашого малого бізнесу має сталі бізнес-моделі, пропрацьовані ринки, але водночас вони страждають від того, що мають недостатньо капіталу. Відповідно, вони не можуть масштабуватись і розширювати свої ринки. І це питання дуже нагальне, це те, що гальмує ринок. Також підприємці мають розуміти, наскільки їхній бізнес готовий до залучення інвестицій: яка стратегія, яким чином і коли хочуть це робити, хто у цьому процесі може їм допомогти. Все це ми хочемо обговорити та подискутувати», – розповів Володимир Воробей, директор Центру інформаційної підтримки бізнесу у м. Львові, заснований на базі агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи ЄС #EU4Business. Грантову підтримку малому та середньому бізнесу в Україні ЄБРР надає з 2010 року. Банк допомагає малим і середнім підприємствам (МСП) залучати висококваліфікованих місцевих консультантів та міжнародних експертів-практиків, здатних якісно трансформувати їхній бізнес, та надає гранти для часткової компенсації вартості консалтингового проекту.

Спеціальними спікерами форуму стали фінансові експерти з Польщі та голова європейської асоціації Lewiatan Business Angels Яцек Адамскі, представниця Ukraine Investment Promotion Office у Західній Україні Ольга Сивак. Також на бізнес-подію до Львова приїхали представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), фахівці Міжнародної фінансової корпорації.

Як зауважив банкір групи фінансування та розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР Олександр Каплатий, найбільшою проблемою українських підприємців є бажання швидко заробити грошей, тому вони не думають про перспективи подальшого розвитку своєї справи. А саме це цікавить іноземного інвестора, який не хоче вкладати кошти у короткострокові проекти.

«Близько 50% малого бізнесу в Україні зорієнтовані на те, щоб втілити якийсь проект і швидко отримати гроші: через два-три місяці чи через рік. Навіть якщо це структурована компанія і є необхідні ліцензії, інвестор в першу чергу питатиме, куди буде далі рухатися компанія, яка довгострокова перспектива. Якщо ж є бажання просто швидко заробити грошей, то жоден інвестор не вкладеться. Згідно зі статистикою в Україні є близько 3000 компаній, які належать до малого і середнього бізнесу. І десь половина із них – це стабільний бізнес, який має свої ринки, розуміє, що він робить та має стратегію та концепцію. Такий бізнес ми підтримуємо, в такі компанії інвестує ЄБРР та інші відомі банки», – наголосив Олександр Каплатий.

Водночас представниця Ukraine Investment Promotion Office у Західній Україні Ольга Сивак підкреслила, що іноземні інвестори готові вкладати в бізнес, який будується «з нуля». Але МСБ в Україні ще не доріс до такого рівня співпраці.

«Іноземні компанії переважно готові будувати в Україні заводи та підприємства. Ключове, що їх цікавить, – працівники та фахівці своєї справи. Але малий і середній бізнес в Україні ще не доріс до того, щоб інвестор будував із ними так звані компанії-монстри. Поки малий бізнес у нас, радше, може надавати певні супутні послуги: логістика, перевезення, організація, наприклад, харчування на підприємствах», – додала Ольга Сивак.

Щодо інвестицій у Львівщину, то експерти заявляють: найбільше іноземні компанії вкладають кошти у харчову промисловість, спеціалізоване сільське господарство, меблеве виробництво, ІТ та креативні індустрії.

Зазначимо, що форум «Інвестиційна привабливість малого і середнього підприємництва» організував Центр інформаційної підтримки бізнесу у м. Львові. ЦІПБ діють із 2016 року у 15 регіонах України. Їх створили у рамках ініціативи ЄС EU4Business та підтримки ЄБРР.

Центри Інформаційної Підтримки Бізнесу інформують виступають ключовим контактом для МСП на місцевому рівні щодо отримання інформації про існуючі на ринку можливості для розвитку бізнесу та зростання експортного потенціалу МСП. Бізнес-інформація й освітня інформація, що надає мережа ЦІПБ, допомагає МСП стабільно зростати та сприяє їх виходу на міжнародні ринки.

Фото: організатори, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *