ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий ввів для своїх підлеглих Кодекс етичної поведінки

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 20 вересня, виконавчий комітет Львівської міськради затвердив для посадовців, працівників виконавчих органів, комунальних підприємств й організацій Кодекс етичної поведінки. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Такий кодекс у мерії вирішили розробити, щоб встановити і запровадити морально-етичні принципи, єдині норми і правила поведінки посадовців. Таким чином сподіваються «забезпечити довіру і повагу львів’ян до міської ради».

«Цей кодекс був розроблений робочою групою, у яку входили представники громадських організацій та сфери бізнесу, охочі мешканці та працівники міськради. Кодекс складається із трьох частин: стандартів поведінки, прав працівників та неприйнятної поведінки», – розповіла спеціалістка сектору з питань доброчесності і запобігання корупції міськради Львова Уляна Федорович.

За її словами, до створення Кодексу етичної поведінки залучили доктора наук з державного управління Марію Рудакевич, а також міжнародного експерта із питань запобігання корупції організації «Governance and Integrity» Франса Гередтса.

Так, Кодекс етичної поведінки передбачає, що працівники міської ради мають любити Львів, турбуватись про його екологію і безпеку, інвестиційну привабливість, а також пропагувати збереження європейської спадщини.

Напрацьованих норм кодексу повинні будуть дотримуватись міський голова Львова, посадовці, працівники міської ради та її виконавчих органів, посадові особи і працівники підпорядкованих установ, комунальних підприємств.

У документі закладені й цінності, яких повинні дотримуватись посадовці мерії. Це, зокрема, гідність, професіоналізм, доброчесність, справедливість, відповідальність. Також вони мають політично нейтральними, нетерпимими до корупції й дотримуватись принципу гуманізму.

У кодексі також прописали права працівників мерів, стандарти поведінки та окреслили, що ж таке неприйнятна поведінка. До неї віднесли зловживання владою, повноваженнями та впливом, робота в умовах конфлікту інтересів, зловживання чи привласнення ресурсів, які є у розпорядженні у зв’язку з виконанням службових обов’язків тощо.

Львівський портал подає окремі частини розробленого Кодексу етичної поведінки посадовців Львівської міської ради, втім із повним його текстом можна ознайомитися тут.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Водночас у Ратуші запланували розробити і ввести систему сповіщень щодо неприйнятної поведінки посадовців та інші порушення, вказані у кодексі. Самі ж працівники про порушення поведінки своїх колег зможуть повідомляти в Адміністрацію міського голови.

«Це прецедент, і більшість міст України такого документу не мають. Я би дуже хотів, аби кодекс був доведений до всіх працівників міськради та комунальних підприємств. Кожен повинен мати цей документ та прочитати його, це має бути дороговказ для всіх працівників», – прокоментував Андрій Садовий.

Нагадаємо, у мерії також вирішили боротися з корупцією. Для цього виконавчий комітет затвердив перелік антикорупційних заходів, які проведуть у міськраді Львова протягом 2019-2020 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *