ОСТАННІ НОВИНИ

Мінрегіон взявся за українські сміттєзвалища. Деталі

Наталя Дуляба

|

В Україні збираються переглянути Державні будівельні норми щодо проектування полігонів, на яких захоронюють побутові відходи. Серед нововведень – обов’язкова рекультивація, радіаційний контроль відходів, чіткі вимоги до фільтратів тощо. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, передає Львівський портал.

 

«Переповнені сміттєзвалища – велика проблема для України сьогодні. І тут мова йде не лише про жахливий сморід, який вони створюють. У випадку халатного відношення та неправильного поводження з відходами на полігонах, використання неефективних технологій зберігання сміття, ці території стають не просто непридатними для будь-якої життєдіяльності, а й можуть нести велику загрозу нашому життю, провокувати екологічну катастрофу – зараження ґрунту і повітря від небезпечних речовин та газу, які виділяються внаслідок гниття цього сміття», – написав Лев Парцхаладзе.

За його словами, до проблеми сміттєвих полігонів в Україні потрібно «серйозно підійти», тому Мінрегіон вже напрацював низку ідей щодо того, як зробити проектовані полігони безпечними та сучасними.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Відтак у нових Державних будівельних нормах (ДБН) щодо проектування полігонів планують прописати:

  • Обов’язкову рекультивацію полігону після його заповнення.  Це створить безпечне та приємне довкілля в місцях, де раніше розташовувалися звалища.
  • Обов’язкове влаштування радіаційного контролю відходів, які потрапляють на полігон. Це є необхідною нормою безпеки.
  • Нові підходи до розрахунку обсягів утворення біогазу на полігонах, можливість використання альтернативних джерел енергії.
  • Розширення місць, де можна застосовувати штучні протифільтраційні екрани. Сформульовані чіткі вимоги до визначення об’ємів фільтрату на прилеглій території полігону, це мінімізує ризики виникнення екологічних проблем і зараження води та ґрунту.
  • Чіткі вимоги до висоти полігонів, його ухилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів на полігонах.
  • Можливість використання технологій дезодорації полігонів, а також геосинтетичних дренажних матеріалів для уникнення витікання фільтрату.

Зазначимо, Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Як повідомляв Львівський портал, Мінрегіон хоче зобов’язати українські готелі сортувати сміття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *