ОСТАННІ НОВИНИ

Оновлення сихівської Санта-Барбари: територію з МАФами і маршрутками перетворять у громадський простір

Наталя Дуляба

|

Територію перед Зубра-центром на Сихові, що більш відома як «Санта-Барбара», планують оновити. Тут збираються по-новому організувати рух транспорту, впорядкувати МАФи, а також висадити багато зелені й облаштувати сухий фонтан. Про це йдеться на порталі депутатів міської ради Львова, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Після будівництва трамвайної колії на Сихів, стало зрозуміло: цей район отримав не просто нове сполучення, а нове життя. Ми прибрали старий ринок, зробили там хорошу дорогу. Комплекс «Зубра центр» тепер просто не відповідає цьому  рівню сучасності. Ні за комфортом, ні за зручністю для пасажирів, котрі виходять там на кінцевій, ні для мешканців. Тому природною була ідея розробити нову концепцію розвитку цієї території. Це має бути комфортний простір для спілкування і дозвілля мешканців мікрорайону», – розповів депутат Львівської міськради Олег Береза.

Концептуальний проект передбачає комплексне оновлення площі перед Зубра-центром. Всі МАФи, які розкидані по тротуарі, зберуть в одному місці, а на вивільненій території проведуть благоустрій, прокладуть алеї та висадять дерева. У новостворених зелених зонах встановлять лавки та сухий фонтан. Таким чином шумну, переповнену людьми й громадським транспортом ділянку перетворять у громадський простір, який поєднуватиметься зі сквером Гідності, що біля школи №98.

«Сьогодні площа перед Санта-Барбарою – це суцільний хаос із нераціонально запаркованих машин, розкиданих усюди МАФів, які стоять своїми торцями то до вулиці, то до вітрин кафе. Це нагромадження усього найгіршого, що може бути в громадському просторі. Більше того, все це стоїть під відкритим сонцем на асфальті – просто пательня!», – зазначив розробник проекту, архітектор та урбаніст Антон Коломєйцев.

Оновлення чекатиме й на громадський транспорт, адже відразу біля Зубри-центру кінцеві зупинки мають чимало маршруток. На проїжджій частині збережуть дві смуги руху, але одна з них буде суто для громадського транспорту та матиме окремі зони для парковки.

«Одна група зупинок буде сформована з південного боку для крупногабаритних автобусів, що мають на цій території кінцеву, а інша – ближче до трамвайної зупинки, аби пасажири могли одразу зручно перейти по новоствореному пішохідному переході. Заплановано, що там зможе зупинятись спарений тролейбус, який в майбутньому тут курсуватиме. Це не будуть так звані «кишеньки», які є злом для громадського транспорту, бо після зупинки з них незручно виїжджати. Ми спробуємо зробити так, щоб автобусу було легко «вбудовуватись» в загальний рух транспорту», – пояснив Антон Коломєйцев.

(Натисніть на зображення для збільшення)

За його словами, у будівлі Зубра-центру збережуть славнозвісні арки, через які споруду й саму місцевість стали називати «Санта-Барбарою». Однак зараз велика кількість магазинів тепер закриває славнозвісний символ, тому торгівлю потрібно впорядкувати, а вітрини МАФів зробити привабливішими.

«Ринок – це життя міста, ми лише хочемо підтримати усі процеси і надати йому естетичності. Та торгівля, яка тут сформувалася ще у 90-ті роки, вже не конкурує з сучасними торгівельними форматами. Це розуміють і покупці, і самі власники. Тут може народитися абсолютно новий простір і для торгівлі, і для рекреації», – додав Коломєйцев.

Зазначимо, над концепцією оновлення території «Санта-Барбари» працювали архітектори, урбаністи, депутати міськради Львова, підприємці зі самого Зубра-центру. Попередні напрацювання вже погодили у Сихівській районній адміністрації, однак для того, щоб вдосконалити проект, мешканців мікрорайону ще зберуть на громадське обговорення. Проект реалізовуватимуть коштом бюджету міста, однак яка на це потрібна сума, наразі ще невідомо.

Довідково: будівлю Зубра-центру, яку також називають «Санта-Барбарою», збудували на проспекті Червоної Калини у 1994 році як громадсько-торговий центр. Дотепер тут знаходяться ЛКП «Під Зуброю», магазини, розважальні заклади і мініготель із кафе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *