Львів хоче придбати 100 нових гібридних тролейбусів у кредит

Анастасія Мельник

|

Львівська міська рада планує закупити для міста 100 тролейбусів з автономним ходом за 25 млн євро кредитних коштів. Про це стало відомо сьогодні, 13 травня, під час підписання мандатного листа для закупівлі, передає кореспондент Львівського порталу із місця події.

 

За умовами підписання мандатного листа мерією з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) передбачена купівля 100 тролейбусів, реконструкція та оновлення електромережі громадського транспорту, а також ремонт вулиці Шевченка.

Підписаний лист дає старт потенційному та одному з найбільших за всю історію залученню кредитних коштів міжнародної фінансової інституції у розвиток міста.

Зокрема, мова йде про 50 млн євро кредиту (терміном на 13 років під 4,99-5,5%), з них: 25 млн євро – на закупівлю 100 нових екологічних тролейбусів, 10 млн євро – на ремонт та розширення контактної мережі для тролейбусів, а також 15 млн євро – на ремонт вулиці Шевченка.

«Це не просто закупівля тролейбусів з автономним ходом, ми говоримо про те, щоб зробити місто більш зеленим. По всьому світу ми спостерігаємо тенденцію до урбанізації. Близько 50% глобального населення проживає у містах і ця цифра до 2050 року збільшиться до 2/3. Тому вже зараз ми повинні напрацьовувати рішення щодо покращення роботи громадського транспорту, щоб робити наші міста більш зеленими і екологічно чистими» , – розповів очільник регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Палмер.

За його словами, особливість цих тролейбусів полягає не лише в їх екологічності. Зокрема, мова йде про впровадження сучасних технологій в Україні. Адже тролейбуси з автономним ходом оснащені акумулятором, завдяки якому він  матиме змогу проїхати ще 5 км відстані без контактної мережі.

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий зауважив, що такий гібридний транспорт дає змогу без добудови тролейбусних ліній забезпечити доїзди електротранспорту у густо заселені райони, де відсутня контактна мережа. А відтак, це можливість оптимізувати рух тролейбусів і автобусів, щоб вони не дублювали один одного.

За словами, міського голови Андрія Садового, перші кроки у реалізації вище перелічених проектів будуть зроблені восени 2019 року.

Натомість Андрій Білий висловив сподівання, що тендерні процедури вдасться провести до кінця цього року, аби з 2020 – розпочати поставку тролейбусів.

«Плануємо розбити терміни поставки на 3 роки, щоб це було планово і поступово і ми встигали належним чином підготувати базу обслуговування нових одиниць і провести навчання водіїв”, – додав Андрій Білий.

Як повідомляв Львівський портал, у березні 2019 року Львівська міська рада підписала із Європейським банком реконструкції та розвитку договір гарантії, відшкодування та підтримки щодо реалізації проекту модернізації громадського тролейбусного транспорту. Відтак Львів отримає до 17,5 млн євро кредиту на придбання 50 нових тролейбусів. Із них близько 15 млн євро надасть ЄБРР (терміном на 13 років), ще 2,5 млн євро кредиту виділить Фонд чистих технологій.

Нагадаємо, що протягом 2018 року комунальне АТП-1 придбало 100 нових низькопідлогових автобусів МАЗ білоруського виробництва, 50 автобусів «Електрон». Всі автобуси купували на умовах фінансового лізингу. Вартість предмета лізингу становить близько 800 млн грн.

Також торік мерія придбала 30 вживаних берлінських трамваїв. Вартість одного становить майже 18 тисяч євро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *