ОСТАННІ НОВИНИ

10 корисних причин, чому слід їсти яблука

Соломія Головіна

|

Хрумкі, соковиті, корисні, ще й недорого коштують – усе це про яблука! Healthline розповідає про 10 причин, чому вони корисні для здоров’я, передає УП.

 

Яблука поживні

Середнє яблуко, близько 7,5 см в діаметрі, дорівнює 1,5 чашці фруктів.

Дві чашки фруктів рекомендують на харчуванні при 2000 калорій на день.

В одному середньому яблуці є:

95 калорій

25 г вуглеводів

4 грами клітковини

14% добової норми вітаміну С

6% добової норми калію

5% добової норми вітаміну К

А ще 2-4% добової норми марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6.

Яблука багаті на поліфеноли, які відповідають за ряд переваг для здоров’я.

Щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. У ній половина клітковини яблука та багато поліфенолів.

Яблука можуть сприяти схудненню

У яблуках багато клітковини та води – які якості, що роблять ці фрукти ситними.

Дослідження показало, що люди, які їли шматочки яблук до основного прийому їжі, почувалися більш ситими порівняно з тими, хто спожив яблучний сік, яблучне пюре або не вживав яблучних продуктів узагалі.

У тому ж дослідженні люди, які почали прийом їжі зі шматочків яблук, з’їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.

Інше 10-тижневе дослідження 50 жінок з зайвою вагою показало: ті, хто їли яблука, в середньому втратили 1 кг і їли менше калорій загалом, порівняно з тими, хто їв вівсяне печиво з тією ж кількістю калорій та вмісту клітковини.

Дослідники вважають, що яблука більш поживні, оскільки вони менш енергетично насичені, але мають більше клітковини та об’єму.

Деякі натуральні компоненти у них можуть сприяти схудненню.

Яблука можуть бути корисними серцю

Яблука пов’язані з нижчим ризиком серцевої хвороби.

Одна з причин може бути у тому, що яблука містять розчинні волокна, які можуть знижувати рівні холестерину в крові.

У них також є поліфеноли, які мають ефекти антиоксидантів. Ряд із них сконцентровані у шкірці.

Вони пов’язані з нижчим ризиком діабету

Ряд досліджень пов’язують смакування яблуками з нижчим ризиком діабету ІІ типу.

Велике дослідження показало: щоденне вживання яблук пов’язане з на 28% нижчим ризиком діабету ІІ типу порівняно з тими, хто не їв яблук взагалі.

Смакування яблуками хоча б кілька разів на тиждень має схожий захисний ефект.

Можуть діяти як пребіотик та сприяти хорошим бактеріям кишківника

У яблуках є пектин, тим клітковини, який діє як пребіотик. Тобто він годує хороші бактерії кишківника.

Тонка кишка не засвоює клітковину під час травлення.

Замість того, вона іде до товстої кишки, де може сприяти росту хороших бактерій.

І перетворюється в інші корисні компоненти, які циркулюють тілом.

Речовини у яблуках можуть попереджувати рак

Дослідження у пробірках показали зв’язок між рослинними компонентами яблук та нижчим ризиком раку.

Одне дослідження жінок повідомило, що смакування яблуками пов’язане з нижчим ризиком смерті від раку.

Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні властивості яблук можуть відповідати за їхні властивості, які потенційно попереджують рак.

У яблуках є компоненти, що допомагають боротися з астмою

Багаті на антиоксиданти яблука можуть захищати легень від оксидативних ушкоджень.

Велике дослідження більш ніж 68 тисяч жінок показало: ті, хто їли більше яблук, найменше ризикували астмою.

Поїдання близько 15% великого яблука щодня пов’язане з на 10% нижчим ризиком цього стану.

У шкірці яблука є флавоноїд кверцетин, він допомагає регулювати імунітет та знижувати запалення. А це може впливати на алергічні реакції та астму.

Яблука можуть бути корисні кісткам

Смакування фруктами пов’язане з вищою щільністю кісткової тканини, а це один з показників здоров’я кісток.

Вчені вірять, що антиоксидантні та антизапальні компоненти у фруктах можуть сприяти хорошій щільності кісткової тканини та її сили.

Яблука можуть захищати від ушкодження шлунка від певних ліків

Мова йде про нестероїдні протизапальні препарати (аспірин, ібупрофен тощо, які знижують жар та знімають біль), які можуть шкодити слизовій шлунка.

Дослідження у пробірках та на щурах каже про те, що екстракт яблук сухої заморозки захищає клітини шлунка від ушкоджень, отриманих через нестероїдні протизапальні препарати.

Яблука допомагають захистити наш мозок

Здебільшого дослідження зосереджені на яблучній м’якоті або шкірці.

Хоча яблучний сік має переваги для психологічних спадів, пов’язаних з віком.

Дослідження на тваринах показало, що концентрований сік знижував шкідливі активні форми кисню у тканинах мозку та мінімізував психічний спад.

Яблучний сік може допомагати зберігати ацетилхолін. Це нейропередавач, який може зменшуватися з віком. Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.

Вчені, які годували літніх щурів цілими яблуками, помітили, що пам’ять щурів покращилась до рівня молодших щурів.

У цілому яблуку є ті ж компоненти, що і в яблучному соці. А завжди краще обирати з’їсти цілий фрукт, ніж просто випити сік, це здоровіший вибір.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *