ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові стартував перший форум військових письменників

Анастасія Мельник

|

Сьогодні, 6 травня, у Львові стартував перший в Україні триденний форум військових письменників. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Відтак, у перший день форуму, свою книгу “Дівчата зрізають коси” презентувала військова кореспондентка Євгенія Подобна.

“Дівчата зрізають коси” – це спогади  жінок-військових, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках.

«3,5 роки я пропрацювала на війні. З часом мені захотілося написати більше про тих людей, яких я бачила. Я співавтор трьох книг про війну та автор однієї.  У книзі 25 монологів дівчат, які воювали у різні періоди від 4-х місяців до 5-ти років. Це дійсно унікальні люди і дуже б хотілося, щоб всі прочитали про них та їхні долі», – розповіла Євгенія Подобна.

Ще одну художню книгу із цікавими ілюстраціями презентувала військова кореспондентка Наталя Нагорна. У праці «Повернутися з війни» авторка розповіла про війну крізь призму української родини.

Серед авторів-презентантів – кіборг Олександр Терещенко. Герой втратив праву руку та кисть лівої, а також отримав численні поранення рятуючи товаришів у Донецькому аеропорті. Свої спогади та життя опісля військовий виклав у книзі «Життя після 16:30».

«Отримав поранення у жовтні 2014 року у Донецькому аеропорту, намагався витягнути гранату, яка залетіла в укріплення і вона розірвалась в мене в руках. Книга складається із коротеньких оповідань – це життєві ситуації в які я попадаю. «16:30» – це ті цифри, які написали мені ж моєю кров’ю, коли накладали жгути, щоб знати коли їх знімати. Це книга про те, як я живу після цих 16:30, написана без патетики, жалю. Кожне оповідання з певною мораллю, мотивацією, світлом в кінці тунелю», – розповів Олександр Терещенко.

Свою працю також презентував Влад Якушев.

«Карателі» – це іронічна назва. Так називали наших військових в російських новинах. А я би хотів, щоб той хто візьме в руки цю книгу зрозуміє це неспівпадіння назви і сутності людей, які захищали Україну. Книга «Карателі» це книжка для тих, хто боїться читати про війну. Адже книги про війну бувають важкими, емоційними. Це також є в книжці, але я постарався вмістити в неї і якісь веселі історії», – розповів Влад Якушев.

Як раніше повідомляв Львівський портал, форум триватиме три дні та збере в одному місті 20 військових письменників. Основні локації: Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука,  ЛНУ ім. Івана Франка, Будинок офіцерів та Академія сухопутних військ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *