ОСТАННІ НОВИНИ

НАЗК викрило двох нардепів на лобіюванні власних інтересів. Серед них – Дубневич

Наталя Дуляба

|

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило, нардепи Дмитро Святаш та Ярослав Дубневич, реалізуючи депутатські повноваження, діяли у власних інтересах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НАЗК.

 

Як зазначають антикорупціонери, НАЗК, інформація про порушення нардепів надходили від журналістів, громадських організацій та активістів. Зокрема мова йшла про наявність конфлікту інтересів під час підписання депутатами конституційного подання від 10 липня 2018 року про невідповідність Конституції окремих положень КПК України та закону, який визначає повноваження АРМА.

«НАЗК зібрало докази, які підтверджують, що депутати мали особисту зацікавленість у розгляді судом такого подання. З’ясовано, що правоохоронні органи здійснюють досудове розслідування кримінального провадження за фактом привласнення кредитних коштів АТ “УкрСиббанк”, виготовлення та використання підроблених документів. У межах розслідування було накладено арешт та передано в управління АРМА нерухоме майно і корпоративні права низки підприємств, зокрема ТОВ “Легалплейс” та ТОВ “Укрбізнес ЛТД”, засновником яких є дві юридичні особи: ТОВ “ФАВ-Україна” та компанія “Файмарк Рісорсиз Корп”, Панама», – йдеться у повідомленні.

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «ФАВ-Україна» є мати Дмитра Святаша. Також встановлено, що депутату видавались довіреності, згідно з якими він є повноважним представником другої компанії – «Файмарк Рісорсиз Корп», засновника ТОВ «Легалплейс» та ТОВ «Укрбізнес ЛТД», наділений повноваженнями керівника, неодноразово брав участь у загальних зборах учасників цих товариств та у прийнятті рішень, що стосувались діяльності зазначених товариств.

«Щодо Дубневича було встановлено, що в межах досудового розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння понад 300 мільйонів куб. м природного газу НАК “Нафтогаз України” було накладено арешт та передано в управління АРМА цілісні майнові комплекси “Новороздільська ТЕЦ” та “Новояворівська ТЕЦ”, належні ТОВ “Енергія-Новий Розділ” та ТОВ НВП “Енергія-Новояворівськ”, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є безпосередньо депутат», – заявляють у НАЗК.

Встановлені обставини свідчать, що Святаш та Дубневич вчинили дії та прийняли рішення в умовах реального конфлікту інтересів: користуючись наданими їм депутатськими повноваженнями щодо права на конституційне подання, разом з іншими народними депутатами України звернулися до Конституційного Суду з конституційним поданням, щодо якого у них наявний приватний інтерес, заявили в НАЗК.

За цими фактами складено протоколи про адмінпорушення за ч.2 ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів), їх уже скерували до суду.

Зазначимо, ця стаття передбачає покарання у вигляді штрафу розміром від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за умови вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів – штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомляв Львівський портал, за даними НАБУ, впродовж 2013-2015 років Новороздільська та Новояворівська ТЕЦ отримували природний газ за пільговими цінами від НАК «Нафтогаз України» ніби для постачання тепла населенню. Проте насправді продавали частину газу за пільговими цінами приватним компаніям. Внаслідок державним інтересам в особі НАК «Нафтогаз України» завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн.

Дві ТЕЦ у Львівській області, Новояворівська та Новороздільська, бенефіціарами яких є народні депутати брати Богдан та Ярослав Дубневичі, були передані за рішенням суду в управління АРМА у серпні 2018 року. Причина – кримінальне провадження НАБУ щодо схем на обох ТЕЦ, через які держава втратила згадані 1,4 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *