ОСТАННІ НОВИНИ

В Мінрегіоні закликали відмовитись від побілки дерев та бордюрів

Вероніка Рой

|

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе заявив, що в українських населених пунктах потрібно відмінити існуючу ще з радянських часів практику – білити вапном декоративні дерева, бордюри, огорожі, паркани та інші малі архітектурні форми під час підготовчих робіт з благоустрою та озеленення територій до весняного сезону. Про це повідомляє «Урядовий портал».

 

У мережі Facebook було проведено опитування громадської думки щодо доцільності білити в містах дерева та малі архітектурні форми. Так, згідно з ним, 64% опитуваних проголосували проти біління бордюрів тощо, інші 36% все ще не готові відмовитися від цієї застарілої практики.

«На жаль, в Україні досі під благоустроєм та підготовкою міських територій до весни мають на увазі саме побілку. Тоді як ще у 2006 році Мінрегіон заборонив у населених пунктах білити вапном декоративні дерева та малі архітектурні форми. Це огорожі, паркани, стовпи, бордюри тощо. Але все одно кожного року навесні комунальники старанно розмальовують вапном дерева, бордюри та огорожі. У Facebook я провів опитування, щоб дізнатися загальну думку – чи потрібно це. За результатами опитування 2/3 опитуваних згодні з тим, що біління дерев навесні – це «совок», радянська практика, яка вже давно застаріла і не несе ніякої користі ні для дерев, ні для естетичного вигляду наших міст. І я з ними погоджуюсь», – повідомив Лев Парцхаладзе.

На думку заступника міністра, чорно-білі дерева в 21 столітті – дуже суперечлива естетика і сумнівна користь, а білі бордюри – відвертий несмак. Крім цього, на таке біління ще й витрачаються кошти.

За словами Лева Парцхаладзе, сьогодні в Україні краще використовувати закордонну практику у благоустрої територій, зокрема, досвід європейських країн.

«Краще вже частіше робити розмітку на проїзній частині доріг, вирішувати проблему зі збором сміття в містах, а дерева не обов’язково фарбувати білим вапном, сьогодні існує багато альтернатив – спеціальних розчинів, які ніяк не позначаються на їх зовнішньому вигляді та вигляді наших міст», – підкреслив він.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *