У час посту багато хто хоче очиститись духовно, інші прагнуть очистити тіло. В період засилля «індустріальної» їжі, де все менше натуральної, без хімічних добавок, Піст у прямому сенсі слова є спасінням. Адже у такий спосіб люди можуть хоч на якийсь час звільнити свій організм від щоденного руйнування шкідливою їжею. А у здоровому тілі здоровий і дух. Ось як вийти з Посту правильно, і вже не повертатися до вбивчого харчування, а назавжди перейти на здорове, радить відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, пише УП.
Страсний тиждень
Останній тиждень Великого Посту – найсуворіший для тих, хто постує.
Вживаються лише овочі: сирі, напівсирі, зварені на пару, запечені.
Щоб пройти цей тиждень достойно і не відволікатись на відчуття голоду, потрібно харчуватись часто, невеликими порціями (250-300 г) – присутність їжі у шлунку забезпечить ситість.
Їжа має бути достатньо густою, оскільки рідка майже не затримується, швидко переходить у кишечник, і знову виникатимуть голодні думки.
Харчування повинно містити всі компоненти для повноцінної роботи організму: рослинні білки, жири, вуглеводи, тоді не буде відчуття слабості, яка є не найкращим супутником перед Великоднем.
А от рідини має бути більше, причому перше місце належить чистій воді.
Її можна присмачувати соком лимона, тоді вона краще п’ється.
Можна додати трошки меду – глюкоза додасть енергії мозку та м’язам. Загальна кількість рідини – 1-1,5 літра.
Для тих, хто дотримується канонічного постування, Страсна П’ятниця – це насичення лише чистою водою та чистими думками.
В цей день більше гуляємо на свіжому повітрі, раніше лягаємо спати.
Вихід з Посту
І от наступив Великдень, кошики наповнені радісними пасками, життєрадісними крашанками, несказанно пахучою ковбаскою…
Хочеться все те з’їсти, вже і негайно.
Зупиніться.
Ритуал розговіння – це свідомий вихід з Посту і його потрібно також провести достойно: вживати всього потрошки.
За період постування організм перейшов у «економний» режим роботи, тому об’їдатися не варто – великий об’єм різної за складом їжі може просто не перетравитися і виникнути все, що завгодно: від запалення шлунка, кишечника до жовчної коліки.
Повернувшись додому з літургії, насолодімося смаком крашанки та йдімо спати, бо навіть в народі кажуть, що тим, хто об’їсться до заутрені «сатана у рота скочить і всі кишки виїсть».
Вранці скуштуймо всього, але трошки: паски сирної та печеної, невеличкий шматочок ковбаски та масла.
Доповнюймо ці страви овочевими стравами: вареними бурячками, зеленню – овочі наповнять шлунок та втамують відчуття голоду.
Найважливіше – алкоголю поменше: після тривалого Посту печінка не зможе виробити достатньо ферменту алкогольдегідрогенази, що розщеплює алкоголь і може швидко наступити сп’яніння – а хіба це личить до піднесеного Великоднього настрою?
Тому червоне сухе вино – лише півкелиха, максимум 100 грамів.
Ідеально доповнити святковий стіл домашнім лимонадом або багатим узваром з декількома листочками м’яти.
Не сидімо над столом весь час, ходимо: в гості, на свіже повітря, весняними вулицями.
Змінюємо ставлення до свого здоров’я
Здоров’я у нас лише одне і з кожним роком його стає менше, а тому його потрібно не просто берегти – леліяти.
Після 45 років ми «виїжджаємо» на тих резервах, які самі собі створили, коли нам було 20-25.
Тому завжди пам’ятаймо, що неприродна їжа, наповнена консервантами та барвниками потрібна лише її виробникам, оскільки вони отримують за неї прибутки.
Не даваймо себе обдурити гучною рекламою та яскравими обгортками, бо за ними – наші майбутні хвороби та перекреслені плани.
Соломія Головіна